avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare imobil
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare imobil

Buna ziua,

In urma partajului, am dobandit o cladire industriala cu destinatia hala de productie.
Aceasta cladire, pe timpul casniciei a constituit bun comun (impreuna cu fostul sot) cumparata de noi prin contract de vanzare cumparare de la o alta persoana fizica, unde, in contract este stipulat pretul de cumparare.
Acuma, la impozite si taxe mi s-a adus la cunostinta ca trebuie sa fac evaluare pentru impozitare intrucat nu mai au nici o baza de impozitare deoarece am obtinut-o in urma partajului.

Cladirea respectiva nu am miscat-o din admininistratia fiscala de unde era inregistrata prima data -adica la cumparare.

Intrebare:
De ce nu se poate lua ca baza de impozitare pretul platit la cumparare, deoarece eu prin partaj doar am luat si procentul de propietate detinut de sotul meu, atunci detinand fiecare 50% din cladire?
Sau se poate lua si ar trebui sa procedez intrun anumit mod?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nuti_m , utilizator 18:38, 10 Februarie 2016
nuti_m a scris:

De ce nu se poate lua ca baza de impozitare pretul platit la cumparare, [...]?

In ce an s-a cumparat cladirea?
Cladirea s-a cumparat in anul 2001.

Tot in partaj am dobandit si un apartament, cumparat in 2002, dar pentru acesta nu mi s-a cerut evaluare.

Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
nuti_m, utilizator
Da, dna Nuti, situatia se clarifica, in sensul ca
- pentru partament nu vi s-a cerut raport de evaluare caci este cladire rezidentiala si se aplica art.457 C.fiscal
- pentru cladirea industriala vi se cere raport de evaluare caci este vorba despre cladire nerezidentiala aflata in proprietatea persoanei fizice fiind incident art.458 C.fiscal, astfel:
ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

Cu alte cuvinte, au trecut 5 ani de la dobandire si fie duceti raport de evaluare, fie platiti la 2% din valoarea cladirii, calculata conform metodologiei codului fiscal si nu in functie de valoareaa din actul de vanzare/sau partaj.
Multumesc!
Si cum se stabileste cota 0,2-1,3%, adica in functie de ce...?
In functie de hotararea consiliului local, de la dvs. din comuna.
Insa fara raport de evaluare se aplica direct procentul de 2%.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Impozite locale 2016 flo72 flo72 Buna seara, In noul Cod Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 se precizeaza ca valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale se ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire Sorincom Sorincom Anul trecut (2016) am cumparat un apartament care este inchiriat unei persoane juridice. Poate fi folosit pretul de cumparare care apare in contractul de ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri agricole Da. Dani Da. Dani Pentru clădirile nerezidentiale proprietatea unei întreprinderi individuala se face reevaluare o data la 3 sau 5 ani? (vezi toată discuția)