avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager intre soti

Buna ziua,
as dori va rog niste lamuriri...In extrasul CF, apare proprietar sotul in urma mostenirii cu o cota 1/1 iar, la foaia de sarcini ,apare sotia cu uzufruct viager. Acest uzufruct viager ii permite sotiei sa foloseasca ce apare in extrasul CF atata timp cat este sotul in viata, dupa care nu i se cuvine nimic sau cat este ea in viata dupa care nu se cuvine nimic fiilor ei?Mentionez ca si sotul are o fiica iar sotia 2 fii, neavand copii impreuna.
Multumesc anticipat, Iulia Pinzaru
Cel mai recent răspuns: iulia pinzaru , utilizator 10:20, 3 August 2009
Varianta 2, adica cat timp traieste ea! Indiferent daca sotul moare sau vinde altcuiva proprietatea , urmasii sau cumparatorul sunt obligati sa respecte dreptul de uzufruct viager constituit in favoarea sotiei sale!
Dupa decesul sotiei , fiilor acesteia nu li se cuvine absolut nimic deoarece dreptul de uzufruct viager este un drept intuitu personae, adica constituit special in favoarea unei persoane!
Mostenirea se va dezbate asupra bunurilor comune asupra carora sotul supravietuitor are un drept de 1/4 din intreaga masa succesorala....eventuale case impreuna , alte bunuri comune , etc....
Nu caracterul intuitu personae face dreptul de uzufruct netransmisibil, ci legea.

Apoi, transmiterea dreptului de uzufruct moştenitorilor este imposibilă datorită faptului că dreptul, fiind cel mult viager, se stinge la decesul uzufructuarului.
Concret in CF:
Foaie de proprietate: " Intabulare, drept de PROPRIETATE, mostenire dobandit prin Succesiune, cota initiala 1/1, cota actuala 1/1" - Sotul
Foaie de sarcini:"Intabulare, drept de UZUFRUCT VIAGER" - Sotia

In cazul decesului sotului, fiica acestuia, poate sa ceara anularea dreptului de uzufruct viager a sotiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de uzufruct al sotului casiba casiba Buna ziua! La data constituirii dreptului de uzufruct uzufructuarul era casatorit. Dupa decesul lui sotia mai are drept de uzufruct? (vezi toată discuția)
După decesul unuia dintre soți (singurul proprietar al imobilului), fiica sa din prima căsătorie cere ca soția supraviețuitoare să-i plătească cota de 3/4. cum se procedează în acest caz? filofteea filofteea Bună ziua, soțul a cumpărat un apartament din banii de partaj. Se recasatoreste, după 9 ani de casnicie(neavând copii comuni) trece în extrasul CF, ... (vezi toată discuția)
In 2018 doamna x a decedat. a fost casatorita de 3 ori, la data ... Keyla Keyla In 2018 doamna X a decedat. A fost casatorita de 3 ori, la data decesului fiind casatorita cu sotul nr.3. In urma ei a raman singurul fiu, din prima ... (vezi toată discuția)