avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare sentinta legalizata prin posta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare sentinta legalizata prin posta

Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere pentru obtinerea prin posta unui exemplar legalizat al unei sentinte. Daca are importanta pentru timbrare, precizez ca data inceperii este decembrie 2011 iar ultima informatie aparuta pe portal este din 22 iunie 2015:

Solutia pe scurt: Admite ca fondat recursul introdus de către X împotriva sentinţei civile nr. ......./2014 pronunţată de Judecătoria ..., judeţul ..., si in consecinţă: Casează sentinţa atacată, reţine cauza pentru rejudecare, în rejudecare admite plângerea formulată, anulează procesele verbale seria R11 numerele .................., emise de CNADNR CESTRIN. Irevocabila. Pronunţată în şedinţa publica azi, 22.06.2015.
Document: Hotarâre ......../2015 22.06.2015


Nu am primit nimic acasa, nu stiu daca hotararea este redactata si intre localitatea mea si judecatoria care a dat solutia sunt peste 100 de km, de aceea as vrea sa stiu daca este posibil sa trimit o cerere de expediere prin posta.

Stiu doar ca plicul meu trebuie sa contina (pe langa cerere) si un plic autoadresat si chitanta taxei de timbru deci va rog sa-mi spuneti:
- cat este taxa de timbru si unde trebuie platita
- daca ar fi necesara si o cerere de urgentare, pentru ca as vrea sa o primesc pana la mijlocul lunii martie pentru a beneficia de reducerea la impozitul pentru masina - cei de la Impozite si Taxe nu mai accepta plata fara sentinta legalizata.

Multumesc!
@Ares-3,
În primul rând, vă mulţumesc pentru că aţi avut această idee să postaţi informaţiile din acest topic, mie (şi cu siguranţă multor alte persoane) îmi vor fi de mare folos.
Vă rog mult să mă ajutaţi cu încă o lămurires, al cărei răspuns nu l-am găsit în postările de mai sus. Eu locuiesc în Bucureşti, dar procesul respectiv l-am avut la o instanţă din alt oraş. Am văzut că taxa judiciară de timbru de 5 lei/exemplar legalizat trebuie să o plătesc la administraţia financiară pe raza căreia domiciliez. Întrebarea mea este de unde trebuie să obţin "chitanța în cuantum de 2 lei (sau lată valoare, în funcţie de nr. paginilor - presupun) reprezentând taxa prevăzută la art. 9, lit. i) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru", deci unde ar trebui să plătesc suma respectivă. Eu doresc să trimit totul prin poştă, fiind vorba despre faptul că domiciliez în alt oraş, şi voi trimite, aşa cum am citit în textul dvs. şi plic autotimbrat în acest sens. Deci, singura nelămurire pe care o am este legată de acea chitanţă reprezentând contravaloarea paginilor xeroxate (presupun ca despre asta este vorba), de unde o pot obţine (deci, unde trebuie să achit)
Nu ştiu dacă pot xeroxa eu hotărârea, deoarece eu am doar acea hotărâre comunicată de instanţa de fond, însă partea adversă nu a mai făcut apel în termenul legal de 30 de zile, deci textul rămâne definitiv.
Vă mulţumesc foarte mult
elenagabi a scris:

Întrebarea mea este de unde trebuie să obţin "chitanța în cuantum de 2 lei (sau lată valoare, în funcţie de nr. paginilor - presupun) reprezentând taxa prevăzută la art. 9, lit. i) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru", deci unde ar trebui să plătesc suma respectivă.

Sper sa nu gresesc, dar cred ca am cautat contul pe site-ul instantei careia i-am adresat cererea. O rog pe colega Gabriela Pintea sa ma corecteze daca am retinut gresit (si-i multumesc inca o data pentru timpul și ajutorul date atunci :vishenka: )

Nu cred ca e vreo problema daca trimiteti fotocopia hotararii pentru ca scrie
cereri pentru eliberarea de copii simple de pe inscrisurile aflate la dosar, atunci cand sunt efectuate de catre instanta — 0,20 lei/pagina;

insa asteptati raspunsul unui specialist.


PS: Ma bucur ca topicul v-a fost de folos :)
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
Ares-3, moderator
Vă mulţumesc foarte mult. Între timp, am telefonat la Judecătoria respectivă, iar funcţionara de acolo m-a băgat în ceaţă. Am întrebat-o dacă pot plăti tot la administraţia financiară locală taxa pentru copiile xeroxate şi mi-a spus că dacă vreau "conform cu originalul" să plătesc tot acolo, 1 leu/pagină. Până să mă dezmeticesc, a închis şi cred că ceea ce mi-a spus ea nu era tocmai răspunsul la întrebarea mea. Pe de altă parte, o copie legalizată nu înseamnă "conform cu originalul"? Sau cele "conform cu originalul" nu sunt legalizate? Întreb asta pentru că mi-am dat seama că am grave lacune (şi) la acest capitol şi că nu mi-e clar ce trebuie să cer, adică ce sintagmă ar trebui să folosesc în cerere ca să fie bine: "copie lagalizată conform cu originalul" sau doar "copie legalizată"? Presupun că sunt întrebări care-l pot face să zâmbească pe cineva iniţiat în domeniu, dar - cu scuzele de rigoare - vă rog mult să-mi spuneţi ce trebuie să cer ca să am documentul corect. Vă mulţumesc foarte mult
1. Eu cred că funcționarul respectiv a răspuns la întrebarea dvs. Dacă dvs. ați vorbit despre „copii legalizate conform cu originalul”, asta vi s-a răspuns.

2. Dvs. trebuie să puneți în plicul autoadresat o copie xerox a hotărârii judecătorești, taxa judiciară de timbru de 5 lei și cererea de legalizare. Aveți un model de cerere de legalizare pe care l-a pus la dispoziția tuturor colega mea, Ares-3. Dvs. trebuie doar să îl adaptați la situația dvs. fără să îi modificați denumirea. În niciun mesaj din acest topic nu s-a vorbit despre „copie legalizată conform cu originalul”.
@Gabriela Pintea,
Mulţumesc foarte mult pentru răspuns. În ceea ce priveşte sintagma „copie legalizată conform cu originalul”, eu nu am pomenit nimic despre aşa ceva în convorbirea cu funcţionara de la judecătorie, ci am intrebat doar unde trebuie achitata acea taxa de 0,2 lei/pagina reprezentand copiile făcute de catre dansii, la judecatorie. Urmare a acestei întrebări, doamna respectivă mi-a spus de „copie conform cu originalul” şi de aici nedumerirea mea.
Acum am înţeles ce trebuie sa cer şi, încă odată, mulţumesc mult atât Dvs., cât şi dnei Ares-3.

Alte discuții în legătură

Cum obtin hotararea cu mentiunea definitiva? ken ken Pentru a obtine o hotarare a judecatoriei cu mentiunea definitiva, este nevoie sa depun o cerere, taxa de timbru 5 lei si o copie a hotararii sau hotararea in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am ... Aaaaalex Aaaaalex Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile, am facut contestatie, am pierdut, iar hotararea a fost data pe 03.09, cu drept de apel. Am fost azi, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! care sunt actele necesare pentru a legaliza o hotarare ... leonardy44 leonardy44 buna ziua! care sunt actele necesare pentru a legaliza o hotarare judecatoreasca? -se pot trimite acestea prin posta sau e mail,va rog? multumesc! (vezi toată discuția)