avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

coasigurat

Buna Ziua!Ma poate ajuta cineva?Intrebarea mea este urmatoarea:Eu nu lurcrez,desi din luna Decembrie 2015 am fost luata la deduceri de catre sotul meu,mentionez ca la medicul de familie apar neasigurata si in momentul de fata.Normal acum sunt coasigurat?Dar nu figurez nici la medicul de familie ca as fi coasigurata.Va rog daca poate cineva sa imi raspunda ce am de facut,sau care sunt pasii urmatori?Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: naewoozie , utilizator 12:12, 8 Februarie 2016
Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.

Pe baza acestor documente, coasiguratul va primi o adeverință de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Astfel, cu ajutorul adeverinței, acesta va face dovada încadrării în categoria persoanelor care beneficiază de asigurările sociale de sănătate fără plata contribuției.
www.avocatnet.ro/content/art...
Actele se depun la angajatorul sotului.
Iar Adeverinta se elibereaza de angajatorul sotului, in care se specifica pe cine are coasigurat. Daca a fost luata sotia in intretinere din decembrie, ar trebui sa se vada ca este asigurata, asta daca angajatorul sotului a depus declaratie D112 pentru decembrie 2015 in mod corect.

Insa una este sa fii luata in intretinere si alta sa fii luata ca si coasigurat.
Intrebati la angajator daca ati fost trecuta la coasigurati.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
petronela_gav, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurati - obligatoriu adeverinta anaf/primarie Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, In situatia in care un salariat doreste luarea in intretinere a sotiei lui, fara ca aceasta sa aibe venituri proprii, sunt necesare cele 2 ... (vezi toată discuția)
Coasigurat la sistemul public de sanatate stelach stelach Buna ziua, Un salariat, solicita inscrierea sotiei , la asigurarile de sanatate ca si coasigurat. ce documente trebuie sa solicit salariatului pentru sotie, ... (vezi toată discuția)