avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurati - obligatoriu adeverinta ANAF/Primarie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurati - obligatoriu adeverinta ANAF/Primarie

Buna ziua,

In situatia in care un salariat doreste luarea in intretinere a sotiei lui, fara ca aceasta sa aibe venituri proprii, sunt necesare cele 2 adeverinte: ANAF - din care sa reiasa ca nu are venituri, Primarie - nu are terenuri > o anumita suprafata?
Sau e suficienta o declaratie pe proprie raspundere a persoanei luata in intretinere si care va fi coasigurat? Eu asa am procedat pana acum, cu declaratia pe proprie raspundere.
Oricare ar fi raspunsul, imi puteti da si un temei legal?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 13:13, 24 Martie 2017
Declaratia pe proprie raspundere este suplimentara adeverintei de la administratia financiara.

www.avocatnet.ro/content/art...
Va multumesc pentru informare!
Totusi, in cuprinsul Ordinului CNAS 581/2014 nu regasesc obligatia obtinerii adeverintei de la Organul Fiscal. Imi puteti indica articolul care specifica acest lucru? Am vazut ca interpretarea Avocatnet din articolul indicat de dvs e ca e necesara adeverinta in cauza. Eu doresc sa aflu daca este expres prevazut de lege acest aspect.
Nu rezulta de nicaieri ca trebuie adeverinta de la ANAF, nici din Ord. 581/2014 si nici din doc postate pe site-ul CNAS.

ORDIN nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de
asigurat
ART. 12 -
(1)Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:

e) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate valabil la data solicitării, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care
aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;

COASIGURAT (SOT/SOTIE SAU PARINTE CARE NU REALIZEAZA VENITURI PROPRII) AFLAT IN INTRETINEREA UNUI ASIGURAT (adeverinta este valabila 3 luni).
1.copie dupa Cartea de identitate sau Buletinul de identitate;
2.document care sa ateste gradul de rudenie (certificat de casatorie, certificat de nastere, sentinta de divort daca este cazul);
3.declaratie tip pe propria raspundere a coasiguratului ca nu realizeaza venituri proprii ;
4.declaratia tip pe propria raspundere prin care asiguratul declara ca il are in intretinere pe coasigurat;
5.dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate la zi, de catre asigurat:
5.1 pentru asiguratii pensionari: - copie dupa Decizia de pensionare; - copie dupa ultimul cupon de pensie;
5.2 pentru asiguratii salariati: - adeverinta eliberata de angajator (conform anexei 1^1 din Ordinul 903/2007, publicat in M.O. nr.827/04.12.2007 ). Utilizarea modelului publicat in M.O. este obligatorie.[ download model adeverinta]. Descarcati: [Declaratie pe propria raspundere]

[ link extern ]
Exact la articolul 12 lit e din Ordinul 581/2014 ma uitam si eu si nu regaseam informatia.
In concluzie, adeverinta eliberata de ANAF e un document obligatoriu sau daca il avem, e perfect, daca nu, e suficienta declaratia persoanei aflata in intretinerea salariatului - din care sa reiasa ca nu are venituri?
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane in intretinere gabic0 gabic0 Un salariat are in intretinere parintii care nu au niciun venit.Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru a indeplincalitatea de coasigurati trebuie sa aduca la ... (vezi toată discuția)
Coasigurat naewoozie naewoozie Buna Ziua!Ma poate ajuta cineva?Intrebarea mea este urmatoarea:Eu nu lurcrez,desi din luna Decembrie 2015 am fost luata la deduceri de catre sotul ... (vezi toată discuția)
Sănătate Cristina Bandrabur Cristina Bandrabur Bună seara. Dacă soțul este angajat si este asigurat sănătate și pe soție a luat-o ca coasigurat, la verificarea asigurat pe site-ul CNAS el figurează ... (vezi toată discuția)