avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... parte vatamata si civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

parte vatamata si civila

Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal. Pot ceda, contra cost, unei alte persoane toate drepturile si obligatiile care o sa-mi revina in urma solutionarii definitive a cauzei, ca de ex.:
--dreptul de a primi in locul meu suma care o sa-mi revina ca parte vatamata si civila in acest dosar
-dreptul de a introduce (contunua) in locul meu, actiune la instanta civila, daca prin hotarare definitiva, instanta penala a lasat nesolutionata cauza civila
-obligatia de a achita in locul meu cheltuielile de judecata stabilite de instanta
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:04, 10 Februarie 2016
Dreptul conferit de legea procesual penala nu îl puteți ceda dar ce bani ați obține e treaba dvs. ce veți face cu ei.

Puteți face acest lucru cu avocatul referitor la bani.
Oricum contractul este confidențial.
Nu exista o asemanare intre cedarea dreptului de a primi in locul meu suma care o sa-mi revina ca parte vatamata si civila intr-un dosar si cedarea unui drept litigios? ( in presa au aparut mai multe exemple in care unii au vandut iar altii au cumparat drepturi litigioase)
In procesul penal exista o alta situatie juridica.
Partea vatamata si partea civila nu poate fi substituita deoarece are calitate de parte in procesul penal si victima unei infractiuni nu poate fi inlocuita cu alta persoana care nu este victima unei infractiuni.
Poate fi vorba de reprezentarea persoanei care are calitatea de parte vatamata dar nicidecum de inlocuirea ei si disparitia efectiva din procesul penal unde mai trebuie si audiata in fata instantei de judecata.
Nu poate fi audiat reprezentantul partii vatamate.
Avocatul nu poate fi audiat in locul partii vatamate.
Nu este vorba de substituirea partii vatamate si civile, eu raman parte vatamata si civila, doar ca dupa solutionarea definitiva a cauzei, suma care trebuia sa-mi revina mie o sa-i revina persoanei careie i-am cedat acest drept al meu.
Nu știu ce contract aveți.
Materia contractelor poate fi extrem de vasta.

Cui ați cedat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e pedeapsa? danaa1 danaa1 Care este pedeapsa pentru furt calificat si distrugere? Va fi o pedeapsa cu suspendare sau pedeapsa cu executare? Persoanele ce au savarsit infractiuniile de ... (vezi toată discuția)
Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil? sphinx sphinx Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de ... (vezi toată discuția)