avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legalitate sau abuz?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legalitate sau abuz?

Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul Garzii Financiare cu dosarele contabile la control?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 15:09, 20 Noiembrie 2009
Probabil tardiv raspunsul, dar posibil util pentru alti utilizatori:sorry:
HG 1171//2007 a fost abrogat de HG 34/2009, iar activitatea Garzii financiare se mai supune in principal reglementarilor L.91/2003 (lege speciala), completat de prevederile OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala .

Confuzia privind posibilitatea efectuarii controlului ulterior provine din faptul ca, initial, controlul financiar a fost reglementat prin L.30/1991, in cadrul careia se instituia si modalitatea controlului ulterior. Prin aparitia L.533/2007 se abroga partea legata de Garda financiara, reglementarea din 30/1991 ramanand valabila numai pentru celelalte organe cu atributii de control financiar (nu fiscal) din cadrul MFP.
LEGE nr. 30 din 22 martie 1991 - (*actualizată*)
privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar şi a Garzii financiare
ART. 4
Controlul financiar al statului se organizează şi funcţionează în Ministerul Finanţelor Publice şi se realizează prin:
a) Direcţia generală a controlului financiar de stat;
b) Garda financiară.

Reglementarea speciala din L.533/2007:
ART. 12
Actele de control întocmite de comisarii Gărzii Financiare sunt acte administrative de control operativ şi inopinat şi se comunică direcţiilor generale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială se află sediul social al operatorului economic controlat, pentru luarea măsurilor fiscale, sau organelor de urmărire penală, după caz.

prin care controlul ulterior este exclus din agenda Garzii, desi inclus in L.30/1991. Ca urmare, se aplica prevedile OG 92/2003 privind desfasurarea controlului inopinat, caz in care avizul de control nu este necesar:
ART. 97
Proceduri şi metode de control fiscal
(1) În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control:
a) controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului;
ART. 102
Comunicarea avizului de inspecţie fiscală
(1) Avizul de inspecţie fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecţiei fiscale, astfel:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalţi contribuabili.
(2) Comunicarea avizului de inspecţie fiscală nu este necesară:
a) pentru soluţionarea unor cereri ale contribuabilului;
b) în cazul unor acţiuni îndeplinite ca urmare a solicitării unor autorităţi, potrivit legii;
c) în cazul controlului inopinat şi al controlului încrucişat;

Conform OUG 91/2003:
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 91 din 2 octombrie 2003 (*actualizată*)
privind organizarea Garzii Financiare
ART. 6
(1) Personalul Garzii Financiare executa:
a) operaţiuni de control curent;
b) operaţiuni de control tematic.
(2) Controlul curent se executa operativ şi inopinat, pe baza legitimaţiei de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu.
(3) Controlul tematic se execută de către comisarii Gărzii Financiare în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.
ART. 7
In îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, comisarii Garzii Financiare sunt în drept:
g) să legitimeze şi să stabilească identitatea administratorilor unităţilor controlate, precum şi a oricăror persoane implicate în săvârşirea faptelor constatate şi să solicite acestora explicaţii scrise, după caz;
h) sa reţină documente, în condiţiile Codului de procedură fiscală, să solicite copii certificate de pe documentele originale, să preleveze probe, eşantioane, mostre etc. şi să solicite efectuarea expertizelor tehnice necesare finalizării actului de control. Analiza şi examinarea probelor, eşantioanelor şi mostrelor, precum şi expertizele tehnice se fac în laboratoare de specialitate, cheltuielile privind efectuarea acestora, inclusiv cele legate de depozitarea şi manipularea mărfurilor confiscate fiind suportate din fondurile special alocate Gărzii Financiare prin bugetul de venituri şi cheltuieli;
o) să constituie şi să utilizeze baze de date necesare pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a altor fapte ilicite în domeniul fiscal;
ART. 12
(1) Funcţionarii Garzii Financiare au obligaţia de a nu folosi în scop personal şi de a nu divulga informaţiile dobândite ca urmare a exercitării funcţiei. De asemenea, nu pot divulga aceste informaţii, inclusiv după încetarea raporturilor de munca, pe o durata de 3 ani, cu excepţia cazurilor impuse de procedurile judiciare ori în cazul schimbului de informaţii între instituţiile abilitate ale statului, precum şi în cazul comunicărilor făcute, în condiţiile legii, organismelor străine cu atribuţii similare.
(2) Funcţionarii Garzii Financiare au obligaţia păstrării secretului informaţiilor fiscale şi bancare prevăzute de lege.
ART. 15
Garda Financiară organizează şi gestionează, în condiţiile legii, banca proprie de date privind faptele ce intra în competenta sa de activitate.
ART. 16
(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor stabilite prin lege, Garda Financiară are acces la informaţiile necesare, în mod operativ şi gratuit, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Direcţia Generală de Evidenţă Informatizată a Persoanei, Servicul Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi de la instituţiile financiar-bancare, în condiţiile legii.

Ca urmare, atata timp cat informatiile cu caracter personal obtinute de la institutiile statului / din banca proprie de date nu sunt utilizate in alte scopuri decat cele ale indeplinirii obiectivelor verificarii, puteti fi anuntat si telefonic, iar conform Codului de procedura fiscala aveti obligatia de colaborare...
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garda financiara stelian67 stelian67 Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)
Garda financiara ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.De la infiintarea unui srl cu principal domeniu de activitate magazin mixt care ar fi perioada la care ar trebui sa ma stept la un control din ... (vezi toată discuția)