avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

In cazul in care ,se restringe activitatea unei firme in care salariatii au toti aceiasi pregatire (agenti paza),
1- care sunt crieteriile dupa care se face selectia celor care urmeaza sa ramina in activitate fata de cei care urmeaza sa plece(beneficieze de protectie sociala -somaj)?
2- cu cat timp inainte firma trebuie sa ii informeze oficial despre aceste masuri de concediere ca urmare a restringerii activitatii(pentru ca stia de restringerea activitatii)?
3- cu cat timp inainte trebuie sa le acorde preaviz ?
4- cind se inmaneaza decizia de concediere daca spre ex de la 01.02.2016 s-a restrins activitatea ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 13 Februarie 2016
1- care sunt crieteriile dupa care se face selectia celor care urmeaza sa ramina in activitate fata de cei care urmeaza sa plece(beneficieze de protectie sociala -somaj)?

Nu exista act normativ care sa prevada asa ceva. Criteriile sunt stabilite prin ccm aplicabil sau in reg.intern al anagajtorului.

Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

2- cu cat timp inainte firma trebuie sa ii informeze oficial despre aceste masuri de concediere ca urmare a restringerii activitatii(pentru ca stia de restringerea activitatii)?

Depinde de angajator , intrucat legea nu dispune in acest sens.

3- cu cat timp inainte trebuie sa le acorde preaviz ?

Instiintarea de preaviz trebuie comunicata anterior datei de incepere a preavizului.

4- cind se inmaneaza decizia de concediere daca spre ex de la 01.02.2016 s-a restrins activitatea ?

In mod normal, decizia de concediere se emite la data incetarii c.i.m. , duopa care se comunica salariatului in cauza.

In acz contrar, salariatul poate solicita in scris eliberarea unui exemplar de pe decizi ade incetare a c.i.m. Angajatorul are obligatia de a-i elibera un astfel de document in termen de maxim 15 zile de la data inregistrarii solicitarii.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si atunci prevederile art 69 Cod muncii la ce se refera ?
Multumesc
Art.69 C.mun. se refera la concedierea colectiva.
Scuze am uitat sa precizez ca ,urmare a restringerii activitatii s-au concediat peste 40 intr-o luna salariati iar firma are peste 500
Daca vorbim despe o concediere colectiva, atunci criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere trebuie sa fie mentionate in c.c.m. aplicabil angajatorului si/sau in reg.intern al acestuia.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau cum ? aldica aldica Buna ziua, Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca florinradasan florinradasan In urma unei restringeri de activitate din cadrul unei scoli, unul din posturi pe aceeasi specialitate a fost restrins,fara sa-mi fie comunicata decizia in ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu de ingrijire copil biasro biasro buna ziua! am rugamintea sa ma jutati cu un raspuns. urmeaza sa ma intorc la munca din concediu de ingrijire copil (2 ani) si as vrea sa stiu daca angajatorul ... (vezi toată discuția)