avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... inmatriculare fara taxa pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

inmatriculare fara taxa pentru persoane cu handicap

am o fetita cu handicap accentuat si vreau sa inmatriculez o masina pe numele ei fara taxa. Handicapul ei nu necesita nici un fel de modificare adusa masinii pentru ca ocupa un scaun obisnuit din masina(oricare, in afara de sofer-are paraplegie spastica), iar politia refuza sa faca inmatricularea pentru ca masina nu este modificata conform handicapului (repet, nu are nevoie de modificare). Redau mai jos intrebarea mea catre Serviciul inmatriculari si raspunsul lor. " am o fata cu handicap (paraplegie spastica) si vrem sa cumparam o masina cu care sa transportam fetita. Conform noilor reglementari din legea nr. 193/2015 pentru modificarea legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicată în Monitorul Oficial nr. 518 din 13 iulie 2015
” c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor;”.; as avea dreptul sa inmatriculez o masina pentru persoana cu handicap fara sa platesc taxa, chiar daca masina nu este adaptata (ar fi si absurd sa se faca o adaptare ). Intrebarea mea este : masina trebuie sa fie inmatriculata pe numele persoanei cu handicap sau nu si eventual ce altceva imi mai trebuie pentru inmatriculare in conditiile date. V a multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra." iar raspunsul lor a fost: "Urmare la solicitarea dumneavoastră din data de 22.01.2016, va comunicam următoarele:
Conform art. 3, alin. 1, lit. b) din O.U.G. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu "autovehicule special modificate in scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum si in scopul preluării si transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificările si completările ulterioare".
(2) Excepţia prevăzuta la alin. 1, lit. b) se aplica numai pentru un singur
autovehicul achiziţionat in decurs de 5 ani si atunci când autovehiculul este in
proprietatea persoanei cu handicap.
(3) Modificările special aduse autovehiculelor se inscriu de către Registrul Auto
Roman in cartea de identitate a vehiculului".
Pentru autovehiculele special modificate fata de configuraţia iniţiala, in scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum si pentru autovehiculele special modificate in scopul preluării si transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, Registrul Auto Roman efectuează următoarele activităţi:
1. Verifica fixarea dispozitivului pe autovehicul si îndeplinirea de către acesta a
rolului sau funcţional si, după caz, verifica amenajarea speciala a
autovehiculului;
2. înscrie in CIV, la rubrica Modificări ce nu afectează performantele si
caracteristicile de folosinţa ale vehiculului, una dintre următoarele menţiuni:

a) Cutie de viteze adaptata
b) Ambreiaj adaptat
c) Mecanism de frânare adaptat
d) Mecanism de acceleraţie adaptat
e) Mecanisme de frânare si acceleraţie combinate adaptate
f) Dispozitive de comanda adaptate
g) Direcţie adaptata
h) Scaun/Bancheta modificat(a) pentru facilitarea accesului.
Pentru a putea beneficia de scutire de la plata timbrului de mediu sunt necesare a indeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- auto sa fie in proprietatea persoanei cu handicap
- sa existe (una din) menţiunile speciale in CIV formulate mai sus".

Va rog sa ma ajutati cum trebuie sa procedez legal, ca sa pot inmatricula masina fara taxa. multumesc.

Alte discuții în legătură

Taxa timbru de mediu PopescuVasile72 PopescuVasile72 Buna seara,am si eu nelamurire.In OUG 13/2013 art 3 alin b) spune ca sunt scutite de taxa ”autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto pe persoana cu handicap postiga postiga daca vreau sa inmatriculez o masina pe numele surorii mele care e persoana cu handicap locomotor (cel mai mare grad posibil) mai platesc taxa de timbru? Iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru persoana cu dizabilitati Nutisor Nutisor Buna.Sunt o persoana cu un handicap locomotor gradul 2 accentuat si as dori sa cumpar o masina.In conditiile in care eu nu am permis de conducere sunt scutita ... (vezi toată discuția)