avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general E nevoie de factura pt penalitati din contract?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

E nevoie de factura pt penalitati din contract?

Conform noului co fiscal, e necesar sa se emita facture pentru penalitati in baza unui contract sau este suficienta notificarea?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 13:33, 10 Februarie 2016
cod fiscal
Art. 286 - Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării
(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:
a) pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni;

(4) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:

a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ, acordate de furnizori direct clienţilor la data exigibilităţii taxei;
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă/definitivă şi irevocabilă, după caz, penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociate;
c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăţi cu întârziere;

Art. 319 - Facturarea
(6) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situaţii:
a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condiţiile prevăzute la art. 275 alin. (2) şi (3);
c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condiţiile prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operaţiunile menţionate la lit. a) şi b).

(11) Persoana impozabilă care nu are obligaţia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.


Cu alt4e cuvinte, in situatia in care penalizarile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate, acestea nu se includ in baza de impozitare a TVA.

Ca atare, nu este obligatorie inscrierea facturilor de penalitati in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA.

Pentru incasarea penalizarilor nu este obligatorie emiterea unei facturi intrucat acestea nu constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate de societate.

Deci, este suficienta notificarea.

Daca insa societatea opteaza pentru facturarea acestor penalitati,(pentru ca legea nu interzice totusi facturarea lor) specialistii recomanda ca factura emisa sa contina mentiunea "Neinclus in baza de impozitare a TVA".

Din cate stiu eu, nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila. (totusi, am citit recent ca se va modifica si declaratia 300 cat de curand, deci cine mai stie ce va mai fi)

"In situatia in care penalitatile reprezinta in fapt contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate, aceasta operatiune va urma tratamentul fiscal aplicabil livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate"

daca am gresit, sa ma corecteze cineva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncasari paypall elenasit elenasit Buna ziua, Am incasat prin banca o suma in EUR de la mai multi utilizatori reprezentand taxa citire online revista. Trebuie emisa factura cu TVA pe fiecare ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere factura popana popana Buna ziua! In cazul unui contract in care se stipuleaza ca furnizorul plateste penalitati pentru intarzierea livrarii bunurilor contractate, cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Deducere tva- creante imposibil de recuperat simonapopbarnescu simonapopbarnescu buna ziua, referitor la creante ale clientilor pentru care am primit de la executor proces-verbal de imposibilitate de executare pentru ca nu mai detine ... (vezi toată discuția)