avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donare cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donare cale de acces

Buna ziua,
La sfarsitul lunii iunie 2015 am achizitionat o casa prin intermediul programului Prima Casa.
Inaintea achizitionarii de catre noi a imobilului, vanzatorii nostri si vecinii au inaintat o cerere catre Primarie prin intermediul careia solicita donarea si introducerea in domeniul public al comunei a unor suprafete de teren pe care le detin in proprietate si au destinatia – ‘’cai de acces’’ pentru ca ulterior Primaria sa poata interveni cu lucrari de imbunatatire a infrastructurii locale (introducerea apei de la reteaua publica + canalizare, iluminat public, urmand apoi asfaltarea drumului). A fost primita o adresa din partea Primariei prin care a fost avizata favorabil cererea vecinilor urmand sa intreprindem demersurile necesare pentru incheierea contractului de donatie.
Pentru a fi si noi eligibili sa donam calea de acces am avea nevoie de un acord din partea bancii prin intermediul careia am cumparat casa. Banca nu ne-a putut oferi acest lucru si am fost sfatuiti sa ne incercam norocul la FNGCIMM care ne-au trimis mai departe la Ministerul Finantelor Publice.

Prezentand situatia MFP am primit urmatorul raspuns: "eliberarea unui astfel de acord este conditionata de prezentarea documentelor emise de catre autoritatea publica locala din care rezulta aprobarea efectuarii lucrarilor de interes public local si nu de acceptarea introducerii in domeniul public local al comunei a unor cote de teren aflate in proprietatea dumneavoastra si a altor coproprietari, sau de conditionarea efectuarii acestor lucrari de alocarile bugetare ce se vor face anul viitor. Numai dupa prezentarea Hotararii Autoritatii Locale de a efectua lucrarile de imbunatatire a infrastructurii locale, MFP si finantatorul, proportional cu procentul de garantare, isi pot exprima acordul cu privire la ridicarea ipotecii, a interdictiei de grevare cu sarcini si a interdictiei de instrainare a cotei-parti de teren aferente locuintei achizitionate in cadrul Programului."

Am mers cu adresa MFP la Primarie si am primit urmatorul raspuns din partea Compartimentului Investitii:
"Prin prezenta va facem cunoscut ca in masura in care suprafata de teren cu destinatia de cale de acces pe care intentionati sa o donati va fi inclusa in domeniul public al comunei, UAT va propune pentru anul urmator realizarea de investitii pe acea strada.
Investitiile propuse se vor nota in planul anual de investitii pe anul in curs si se vor realiza in functie de fondurile existente la bugetul local si a sumelor primite de la Consiluil Judetean. Mentionam ca repartizarea sumelor de catre CJ pentru comune se face in functie de suprafata unitatii administrative si in functie de numarul de persoane cu domiciliul stabil in comuna. In raport cu aceste criterii de repartizare a fondurilor se pot realiza si investitiile propuse."
Am trimis raspunsul Primariei catre MFP si am primit EXACT acelasi raspuns primit inainte de a veni la Primarie la Compartimentul Investitii despre care am precizat mai sus.

Concluzia mea:

In urma raspunsurilor primite observ ca in cazul nostru se contrazic cele 2 institutii si nu se respecta ordinea fireasca a evenimentelor:

1. Eliberarea acordului de catre MFP este conditionat de prezentarea documentelor emise de catre Primarie din care rezulta aprobarea efectuarii lucrarilor de interes public local.
2. Primaria va introduce intr-un plan de investitii si zona noastra doar dupe ce terenul va intra in domeniul public al comunei Miroslava. Investitiile se vor nota in planul anual de investitii pe anul in curs si se vor realiza lucrari in functie de fondurile existente la bugetul local... .

Cum ar putea Primaria sa introduca zona noastra intr-un plan de investitii si sa intervina cu lucrari de imbunatatire a infrastructurii locale pe o suprafata de teren care nu este in administrarea lor si asupra careia nu au nici un drept?

Ce alte cai de solutionare a cazului nostru ar fi?

Am putea primi din partea MFP un acord pentru o perioada determinata, timp in care Primaria sa poata aproba un plan de investitii?

Mi-a mai fost sugerat sa ma adresez OPC-ului in speranta unui ajutor in solutionarea cazului. M-ar putea ajuta ei cumva?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Atributii primarie eugen bellei eugen bellei Sunt posesorul unei case de vacanta,pe malul lacului Cincis.Apele reziduale sunt colectate , de o fosa septica necorespunzatoare,ca urmare in 2009 de la ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei terenului agricol in teren constructii sanda1956 sanda1956 O firma particulara doreste sa instaleze panuri solare (printr-un proiect cu fonduri europene) pe un teren agricol a carui destinatie este de islaz comunal . ... (vezi toată discuția)
Mãsura 322 Mirela Angela Seffer Mirela Angela Seffer Măsura 322 \"Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a ... (vezi toată discuția)