avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberare pasaport / Retinerea cartii de identitate la ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberare pasaport / Retinerea cartii de identitate la consulat

Buna ziua,

Am o nelamurire legata de procedura de eliberarea a pasaportului pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate.

Astazi am fost la consulat pentru a depune actele pentru eliberarea pasaportului pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate. La finalul completarii actelor necesare, poze si alte proceduri, functionarul mi-a retinut cartea de identitate, sustinand ca "asa e procedura". Eu, pe site/ul consulatului am citit aceasta informatie ""ATENTIE: În conformitate cu Legea nr. 248/2005 art.34, cetăţeanul român care îşi stabileşte domiciliul în străinătate are obligaţia ca la primirea pasaportului CRDS să predea buletinul / cartea de identitate, emise de autorităţile române.
DOMICILIUL unei persoane fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala. (Articolul 13 – Decretul 31/ 1954)"

Am insistat ca am nevoie de un document valabil pentru a calatori in UE, fara a avea ca destinatie Romania, insa mi s-a spus ca nu e posibil pana nu vine pasaportul.

E normal sa mi se retina cartea de identitate valabila inainte de inmanarea pasaportului?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Arianrod , utilizator 16:23, 11 Februarie 2016
Buna ziua,

Nu, nu este normal. Daca intamplarea a fost ieri, alaltaieri (deci sa nu fi apucat sa trimita documentele in tara) poate v-ati recupera CI daca ati merge la un superior al functionarului care v-a luat actele.

Eventual cu articolul pe care l-ati citat, listat:

Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, legea nr. 248/2005
Sectiunea 2 - Stabilirea domiciliului in strainatate
Art. 34
[...]
(2) Cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate are obligatia ca, la inmanarea pasaportului in care a fost aplicata mentiunea prevazuta la alin. (1), sa predea actul de identitate care atesta existenta domiciliului in Romania, emis de autoritatile romane.


Eu pe cuvant de onoare ca as scrie despre asta la toate aceste adrese de e-mail:
Ministrul Afacerilor Externe
E-mail: ministru@mae.ro
Ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni
E-mail: cabinet.ministru_del@mae.ro

opinia_ta@mae.ro

Va multumesc pentru raspuns. Astazi, dupa ce am contactat call centerul Directiei de pasapoarte si mi s-a asigurat ca au comis un abuz, m-am prezentat din nou la Consulat, cu legea in mana.

Dupa vreo 10 minute de ezitari si raspunsuri evazive, doamna consul mi-a predat cartea de identitate, mentionand ca "se mai fac greseli".

Dupa vreo ora, aceeasi doamna consul m-a contactat telefonic, cerandu-si scuze in numele intregului colectiv. Pe mine treaba asta nu ma incalzeste cu nimic. Sunt convinsa ca din 2006, de la aprobarea legii, pana in prezent, mai multe persoane au suferit de acest abuz. Cum le-am repetat si lor, nu toti cetatenii stiu unde sa se informeze si unde sa se planga in cazul unei situatii de acest gen, iar lucrurile nu se vor incheia asa.

Asa cum mi-ati sugerat, voi formula o sesizare pe adresa ministerului.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare crds de către consulat român în spania mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)