avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul in zilele de sarbatoare legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul in zilele de sarbatoare legala

Buna ziua,

Daca am lucrat in data de 1 Ianuarie (zi libera legala) - cate zile libere trebuie sa-mi acorde angajatorul?
Dupa parerea mea ar fi 2 zile, insa va rog sa ma corectati daca gresesc (cu argumente :) )

O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:17, 13 Februarie 2016
O singura zi libera trebuie sa va acorde angajatorul, nu exista text de lege care sa prevada ca pentru o zi de munca in zilele de sarbatoare legala sa se acorde doua zile libere de catre angajator.

Compensarea cu timp liber corespunzator se face in urmatoarele 30 de zile.
Va multumesc frumos!

O zi usoara.
O zi libera in termen de 30 de zile calendaristice si plata acelei zile de 1 ianuarie conform contractului colectiv de munca . De exemplu la mine la servici initial se platea acea zi libera legala cu 200 % , fara zi libera , apoi s-a revenit , si se plateste 100 % plus o zi libera .
Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Regula :
compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Exceptia : in caz de necompensare , acordarea unui spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor pentru zile de sarbatoare legala suciugeorgeta suciugeorgeta Buna ziua....daca doresc ca 4 salariati sa lucreze in zilele de 30.11 si 01.12 trebuie sa fac act aditional si sa transmit ceva in revisal???/......si cum ... (vezi toată discuția)
Zile libere Lazear Lazear Pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală, să zicem paznicii ,se aplică prevederile art 142? (vezi toată discuția)
Munca de 1 mai Dinush Dinush In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin ... (vezi toată discuția)