avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca de 1 mai
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca de 1 mai

In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin care le comunicam ca se va lucra si le vom acorda o alta zi libera (bineinteles isi vor da consimtamantul in acest sens)? Sau trebuie sa anuntam si ITM-ul de acest lucru?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 25 Aprilie 2012
Ziua de 1 mai are statut de zi nelucratoare, asa ca timpul lucrat inaceasta zi va fi compensat cu timp liber corespunzator, sau cu plata cu un spor de minim 75%.
Codul Muncii:
Art. 141 Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.


Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Asadar, in zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ziua de pasti Cristi Cristi Cristi Cristi Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de sarbatoare legala mihaivaduva mihaivaduva Buna ziua. Doresc sa va adresez urmatoarea intrebare: Un angajat care lucreaza in ture (12/24, 12/48), oferind suport tehnic 24x7, intr-o luna are o tura ... (vezi toată discuția)
Cum esti platit daca lucrezi in ziua de 1 mai? BG BG Buna ziua! Cum esti platit daca lucrezi intr-o zi declarata libera la nivel national(ex. 1 mai, a doua zi de Rusalii, a doua zi de paste)? Apreciez daca cineva ... (vezi toată discuția)