sotul supravietuitor solicita de la serviciul celui decedat sa-i plateasac salariul pe luna in curs - chiar daca -evident- decedatul nu a lucrat efectiv toata luna.
Si, inainte de a va gandi sa actionati fostul angajator in judecata, incercati sa ii cereti drepturile de mai sus (salariul la zi + ajutorul prevazut in contractul colectiv de munca) in scris, printr-o adresa/notificare/cerere cu numar de inregistrare sau trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Explicati in adresa inclusiv temeiul legal indicat, si intentia de a va adresa instantelor de judecata in caz de nerespectare a obligatiilor legale ce ii revin anagajatorului.
1. Da, ajutorul de deces il primiti de la Casa teritoriala de pensii, in conditiile art. 126 din Legea nr. 19/2000:
Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.
Cunoasteti cumva daca exista un contract colectiv la nivel de ramura ?
Sotia S-a adresat spitalului insa acesta nu a dat decat ajutorul de inmaormantare (ciudat nu ar fi trebuit luat de la casa de pensii si asig soc ?) si salariul pana la data decesului.
Au zis ca de salarii in plus nici nu poate fi vorba.
Buna ziua.
Mama mea a decedat acum 11 ani. A lucrat la SC.Iptana.Sa ca proiectant principal. In urma unui accident cerebral a decedat iar eu nu am fost instintat ca trebuie sa fac lichidarea mamei . Banuiesc ca o matusa , sora cu mama mea a semnat si ridicat ultimul stat de plata pana la data decesului. Ce ma indrumati sa fac mai departe si unde pot verifica daca cineva fara acordul meu , eu fiind unic mostenitor a intreprins aceasta acctiune. Multumesc
Ajutor deces
Brianna66
Buna ziua. Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti. In cazul cand o persoana salariata a decedat (59), mai beneficiaza cineva din familia lui de ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Deces
vichisor
Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)