avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii completare concediu medical cod 08 - sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

completare concediu medical cod 08 - sarcina si lauzie

Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva cu modul de completare al unui concediu medical cu codul 08, nu sunt sigura daca il completez corect
1.Baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate: aici trec suma salariilor brute pe ultimile 6 luni
2.Zile baza de calcul: aici trec 126 zile (zile lucratoare aferente celor 6 luni)
3.media zilnica (aici impart 1/2)
4.cuantumul indemnizatiei de asigurari soc de sanatate............aici nu stiu ce sa trec
5.indemnizatie suportata de angajator - nu trec nimic, pt ca e suportata integral din fondul FNUASS
6. Indemnizatie suportata din bugetul FNUASS pt concedii si indemnizatii: aici trec 21zile lucratoare aferente februarie pt care e emis medicalul, inmultit cu 85%, apoi inmultit cu media zilnica
7. Indemnizatie suport din fond de asig pt acc de munca - nu e cazul
Deci dilema mea e daca mai trec la 4 ceva, daca deja completez la 6 cu 21*media zilnica*85%
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:47, 22 Martie 2016
Este bine asa cum ati spus si dumnevoastra.:)
1.corect
2.corect
3.corect
4.se aduna indemn. suportata de angajator (acum e zero) + indemn. suportata de FNUASS
5.NIMIC
6.CORECT
7.NU E CAZUL
Sa aveti grija sa nu aduca medical pe cod 8 mai mult de 126 zile. Si neaparat dupa ce naste sa aiba cel putin 42 zile cu cod 8.
Multumesc frumos pt promptitudine, cea care naste sunt eu :)))), numa' ca tot eu tre sa-mi bat capu cu toate astea ca sunt singura contabila din firma. Si ca sa fiu sigura bine ca mi-ati amintit, 126zile sunt zile calendaristice, adica total zile din partea de sus a concediilor, cele completate de medic? 42 de zile cred ca sunt sigur dupa nastere, fiindca deja am 33 de sapt de sarcina, si medicalul mi l-am luat cu 1 febr. Si mai aveti idee cumva daca pot sa fac un singur dosar de recuperare, dupa finalizarea celor 126 zile de co medical, adica dupa vreo 4 luni, prin iunie icum sau e tarziu? sa fac 2 dosare, ca oricum dureaza procedura? Multumesc frumos
Da, este vorba de zile calendaristice. Din cele 126 zile sa va ramana minim 42 (pot fi mai multe) dupa nastere. Cred ca e cam tarziu sa mergeti cu dosarul pentru februarie, abia in iunie. Eu le depun in fiecare luna. Cand termin cu salariile pentru luna anterioara pregatesc si dosarul pentru medicale.
As mai avea o intrebare in legatura cu acest subiect, si anume: media zilnica nu este aceeasi pentru intreaga perioada de 126 zile? sau se schimba de fiecare data baza de calcul dupa sfarsitul fiecarei luni de medical? eu cred ca trebui sa ramana fixa baza, insa programul meu de contabilitate imi schimba baza de calcul in functie de ultimile 6 luni, care intre timp, contin 5 luni normale (in care s-au obtinut venituri din salarii) si o luna de co medical (prenatal), ceea ce nu mi se pare corect. Multumesc
Media zilnica calculata la primul certificat medical "initial" ramane aceeasi pentru intreaga durata a concediului medical acordat prin certificate "in continuare".

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.


Verificati daca are vreo optiune de completat pentru certificat "in continuare", s-ar putea sa calculeze bine daca bifati aceasta optiune. Daca nu, trebuie sa solicitati modificarea programului de calcul, nu e corect cum ziceti ca face calculul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod calcul concediu medical cod 14  Loredana Puscasu Loredana Puscasu As dori sa ma lamuriti cu privire la modul de calcul pentru un concediu medical ce are cod indemnizatie 14. Persoana respectiva are concediu medical pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect in calcularea unui concediu medical:concediu initial urgenta chirurg.(media salariilor brute a ultimelor ... (vezi toată discuția)
Cm salariat nou intrat in unitate marcelctin marcelctin Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu calculul salariului pentru un angajat care are brut 1400 lei incepad cu 15 iulie 2016 cand a fost angajat la noi. Pentru ... (vezi toată discuția)