avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept de munca

Buna ziua,
sunt angajata la o institutie de stat cu contract de munca pe durata nedeterminata.Din luna octombrie 2015 am decizia de pensie pentru limita de varsta cu diminuarea varstei standard avand grupa I de munca.(am varsta de 53 ani).Imi continui activitatea la locul de munca fara sa informez oficial conducerea ca am intrat in posesia deciziei de pensie.Ce forma legala exista pentru continuarea activitatii pe aceiasi functie in conditiile in care conducerea unitatii doreste sa mai raman?Cine are obligatia de a anunta unitatea de decizia de pensie ,eu sau casa de pensii?Exista o perioada limita pana cand conducerea unitatii ma poate pastra pe vechiul contract in conditiile in care casa de pensii informeaza unitatea de decizia mea de pensie?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:53, 12 Februarie 2016
Daca este vorba de pensionare pentru limita de varsta, CIM inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de varsta si de stagiu, indiferent de data la care ati primit decizia de pensionare. Trebuia sa anuntati angajatorul de indeplinirea acestor conditii pentru pensionare. In situatia in care se doreste, de ambele parti, continuarea activitatii este nevoie de un nou CIM, perioada lucrata urmand sa fie luata in calcul la o eventuala recalcula
Buna ziua,
In cazul dvs CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare. Comunicarea se face de CNPAS catre dvs, nu catre institutie. Practic ati lucrat fara forme legale in aceasta perioada.
Pentru a va desfasura activitatea in institutie in conditii legale va trebui incheiat un nou CIM incepand cu urmatoarea zi celei in care a incetat de drept vechiul CIM.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
Florin Cioca, Consilier juridic
Pentru a va desfasura activitatea in institutie in conditii legale va trebui sa e organzeze cncurs au examen.

sunt angajata la o institutie de stat ....
buna ziua dl.Liviu Nistea,
multumesc de raspuns.....mai am o intrebare:
daca eu mai am drept de munca pana la varsta de 62 de ani mai pot sa raman la acelasi loc de munca in conditiile in care primesc pensie ( pensie la limita de varsta cu grupa I de munca)
@rodicast
Chiar daca nu va convin raspunsurile date de mine si freeelis, dvs sunteti intr-o situatie de ilegalitate.
Conf. art 56 alin 1 lit. c CM contr de munca inceteaza de drept "la data comunicării deciziei de pensie în cazul ....... pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare".

Este permis cumulul pensiei cu salariul, deci puteti participa la concurs pt ocuparea postului, indiferent de varsta dvs.
Institutia va trebui sa inregistreze retroactiv, in Revisal, incetarea CIM intrucat este o incetare de drept.
Fiind un angajat al unei institutii publice postul dvs trebuia scos la concurs pt a putea fi ocupat ulterior.
In perioada octombrie 2015 - febr 2016 ati muncit fara forme legale. Institutia va trebui sa rezolve cumva situatia dvs pentru aceasta perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca jenicaprod jenicaprod Actualul contract individual de munca, poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Daca da, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare Pavelnina Pavelnina Eu sunt asistenta medicala si in luna decembrie implinesc 65 ani si trebuie sa ma pensionez.Pot lucra in continuare dupa pensionare sau exista posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)
Pensie + salariu jenicaprod jenicaprod Buna ziua. Am depus dosarul de pensionare la limita de varsta, dar nu am incetat inca activitatea. Decizia de pensionare va veni peste aproximativ 2-3 luni, ... (vezi toată discuția)