avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ce fel de contract îmi trebuie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ce fel de contract îmi trebuie

Bună ziua,
am o problemă și nu știu cum să o rezolv. Există un contract de consultanță între două SRL-uri A și B (unde A reprezintă un restaurant și B un bucătar-al celuilalt srl) . Plata contractului era o sumă fixa până acum. Astăzi consultantul s-a răzgândit în privința modului de plată și dorește ca plata să se facă printr-un comision din vănzarea produsului finit.
Ca să fiu mai exactă vă dau următorul exemplu: consultantul(bucătarul) ofera informații despre cum se prepară o anumită prajitură și pentru o perioadă de timp va pregătii personal prajitura respectivă.Aprovizionarea cu ingrediente pentru prajitura respectivă fiind în sarcina restaurantului.
Plata pentru acest lucru dorește să fie un procent din prețul de vânzare al prăjiturii(ex daca prajitura se vinde cu 5 lei el va primi 1 leu).
Intrebarea mea este ce fel de contract ar trebui să se încheie între cele două societati (de prestări servicii ,comision etc) pentru a putea să prevadă acest comision sau ar trebui să se întocmească un act aditional cu modificarea plății?
Mulțumesc de ajutor #-o
Cel mai recent răspuns: Dan Nastase , Consilier juridic 10:48, 14 Februarie 2016
Dupa opinia mea, fiind vorba de o consultanta pentru transer de cunostinte tehnologice de specialitate (reteta = know-how tehnologic), puteti face un act aditional la contractul initial prin care sa stabiliti noua modalitate de calcul al pretului (procent din ....).
Cred că vorbim de un amalgam între consultanță sau transfer de cunoștințe și prestarea unui serviciu
(consultantul(bucătarul) oferă informații despre cum se prepară o anumită prăjitură și pentru o perioadă de timp va pregătii personal prăjitura respectivă)
. Aceste particularități trebuiesc menționate explicit în cadrul contractului. De ce spun acest lucru? 1. unde este preparat produsul, la beneficiar sau la prestator? - bucătarul nefiind salariatul restaurantului beneficiar, ci al prestatorului. 2. A este un SRL, dar B este bucătarul, sau un alt SRL pentru care acesta prestează muncă salarizată? Prețul contractului ( indiferent dacă este o sumă fixă, sau determinabilă - procent din vânzări) este încasat de bucătar sau de SRL?
Un act adițional care să clarifice toate aceste aspecte, inclusiv prețul și modul de calcul al acestuia, dar și modul de executare, este mai mult decât necesar. Așa pot fi evitate atât problemele de natură fiscală, dar și cele privind relațiile de muncă (inclusiv ssm).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii pfa-srl- neplata facturilor de servicii de catre srl myaytzu myaytzu Buna seara, In luna mai 2013 am incheiat un contract de prestari servicii intre PFA si SRL, cu obiectul \\"prestarea de servicii in domeniul resurselor ... (vezi toată discuția)
Tratament contabil-fiscal achizitie licenta software anicadoris anicadoris Compania X (beneficiarul) intentioneaza sa incheie un contract de achizitie avand ca obiect al contractului urmatoarele: I.1. Prestatorul va furniza ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)