Buna seara,
ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarea intrebare
Daca sunt cetatean francez, cu domiciliul in Germania (inclusiv domiciliu fiscal) si deschid cont la o banca din Romania,obtinand astfel venituri din dobanzi pt care impozitul este retinut si virat de catre banca, si nu mai obtin alte venituri in ROM, nu am adresa permanenta in Romnaia ci doar vin de 3 oripe an sa mi vizitez fratele, am nevoie de nymar de identificare fiscala?
Multumesc,
Dupa opinia mea nu aveti nevoie.
Statul Roman s-a indestulat de la Dvs. (fiscal, bineinteles) prin incasarea impozitului pe veniturile din investitii (dobanda) de 16%.
Totusi, pentru veniturile din dobanzi nu se datoreaza doar impozitul de 16% ci si o contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS) insa aceasta obligatie le revine doar anumitor contribuabili, respectiv persoanele care intr-un an fiscal nu obtin venituri din salarii, pensii, somaj, PFA.
Dentru a nu plati CASS depuneti la AFP dovada domiciliului fiscal in Germania si dovada ca sunteti asigurat medical intr-un sistem din Germania.
Problema Dvs. este alta: ati declarat in Franta, Germania, existenta conturilor bancare din Romania ?
buna ziua,
multumesc pentru raspuns
intrebarea nu era practic pt mine ci pentru un amic - cetatean francez cu domiciliul in Germania unde plateste si impozitele, avand inclusiv asigurare de sanatate.