avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cerere in anulare somatie de plata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cerere in anulare somatie de plata

Buna ziua,
La inceputul lui 2015 am depus o ordonanta de plata, la Judecatoria Sector 1, pentru un debit ce consta numai in penalitati de plata inregistrate la un debit care a fost achitat tot in urma unei decizii judecatoresti (am indeplinit tot pasii legali, am somat debitorul, am calculat debitul in baza contractului etc). Debitul principal a constat in facturi pentru servicii prestate si penalitati pana la data depunerii actiunii. Ordonanta de plata cuprindea penalitatile calculate pana la data achitarii debitului. In intampinare debitorul a motivat faptul ca instanta nu se poate pronunta doar pe baza probelor/inscrisurilor depuse, fiind necesare si alte probe (martori etc), motiv pentru care instanta mi-a respins actiunea. Hotararea mi-a fost comunicata dupa aproape 5 luni, in ciuda faptului ca am solicitat urgentarea si am depus o cerere in anulare, pe care am trimis-o prin posta. Ulterior, dupa 3 zile, am depus la dosar si dovada achitarii taxei de timbru de 100 lei. Am fost citat de instanta sa achit taxa de timbru, fara sa-mi fie comunicata vreo suma!!!, motiv pentru care m-am prezentat din nou la Arhiva+Registratura si la indrumarea celor de acolo am depus la dosar o nota prin care mentionam la ce fila se afla dovada achitarii taxei de timbru. La termen, fiind plecat din tara, nu m-am putut prezenta, insa solicitasem judecarea in lipsa. Ori, acum intervine partea interesanta... Instanta a respins actiunea pe motiv de timbrare insuficienta, iar decizia este definitiva. Ma aflu intr-o situatie extrem de confuza, pentru ca am pierdut practic un an, iar acum dintr-un motiv absolut hilar, instanta in loc sa analizeze motivele si documentele de la dosar, anuleaza in mod definitiv orice incercare de a recupera acest debit. Nu stiu cum sa fac... Pot cere reexaminarea? Am drept la apel/recurs sau cererea in anulare a tinut loc de asa ceva? Pot face o reclamatie pentru... incompetenta? Ce se mai poate face in astfel de cazuri cand instanta nu-ti comunica care e taxa de timbru, dar iti spune ca nu ai platit suficient si iti anuleaza de la primul termen actiunea fara niciun drept la replica?!? Va rog sa ma sfatuiti pentru ca de 3 zile de cand s-a afisat pe portal decizia instantei, nu pot sa dorm si nu stiu pe ce drum s-o apuc! Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:04, 13 Februarie 2016
Cererea in anulare se timbreaza cu 200 de lei conform OUG 80/2013:
Art. 6
(2)Cererile privind ordonanţa de plată, prevăzută de titlul IX al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se taxează cu 200 lei.

Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este definitiva, deci nu se mai poate ataca.

Singurul lucru care va ramane de facut este sa va adresati o noua cerere instantei, de data aceasta pe dreptul comun.
Buna Ziua.
Off-topic: Din moment ce stiati ca nu veti fi in tara, ar fi fost oportuna angajarea unui avocat, care sa intreprinda activitatile de recuperare a creantei pentru dvs. Din punctul meu de vedere ati pierdut mai mult reprezentandu-va singur.
On-topic: Asteptati hotararea instantei si vedeti de ce nu a luat in considerare taxa de timbru. De asemenea, puteati reveni cu o copie a taxei de timbru achitate si cu precizare privind depunerea acesteia.

Acum am vazut ca ati timbrat doar cu 100 lei. Domnul Avluci va raspuns in privinta anularii.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
Company Advising, utilizator
Am inteles. In momentul in care instanta mi-a comunicat prin citatie sa achit taxa de timbru, fara a-mi preciza insa si cuantumul acesteia, m-am prezentat sa vad daca este vreo problema cu taxa achitata, iar la Registratura, dupa ce au verificat ca exista chitanta depusa la dosar, am fost indrumat doar sa depun o nota prin care sa mentionez la ce fila se afla dovada achitarii (am fost si la Arhiva sa pot sti corect fila unde este inregistrata). Daca au verificat la Registratura si mi-au spus doar ca Judecatorul nu a vazut dovada platii, de unde as fi putut sti ca este o alta suma de plata? Repet, instanta nu mi-a comunicat sa completez taxa de timbru sau care este suma.
Am si avocat angajat, unul... pretios se pare, care mi-a spus ca am de platit 100 lei, ceea ce am si facut. Iar acum, vazand pe portal decizia instantei realizez ca nu s-a prezentat, pentru ca altfel nu-mi explic. De 3 zile nu-mi raspunde nici la telefon, nici pe mail...

Daca reiau actiunea pe drept comun va dura foarte mult :( Ori, pe mine ma intereseaza daca pe aceasta actiune se poate face vreo contestatie... Am vazut ca o decizie definitiva poate fi atacata printr-o CONTESTATIE IN ANULARE obisnuita/speciala, pentru ca am realizat ca eu nu am fost citat la termen, ci am primit doar citatia de achitare a taxei, iar ulterior am urmarit ce a aparut pe portal. De asemenea, instanta nu a comunicat cuantumul taxei... care nu stiu daca poate fi incadrata ca si eroare...

Va multumesc frumos pentru rabdare si ajutor!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
do_re_mi, utilizator
Presupun ca instanta a dispus prin incheiere anularea cererii de chemare in judecata conform art.200(4) NCPC ,impotirva incheierii de anulare puteti face numai cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicarea incheierii.[Art.200(6) NCPC].
Intr-adevar, impotriva incheierii prin care s-a respins cererea de reexaminare ati putea formula contestatie in anulare conform art.art.503(1) sau art.503(2) pct.2 raportat la art.503(3)[contestatie speciala]NCPC, daca indepliniti conditiile prevazute in mod limitativ conform celor de mai sus.Termenul de contestatie este de 15 zile de la comunicarea hotararii, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hoatarea a ramsa defintiva.[Art.506(1)NCPC].

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare incheierii ili47 ili47 Buna ziua,prietena mea a depus cerere pt, ajutor public judiciar , la data de 27.sept 2016 pe portal apare respinsa cu drept de reexaminare , Cand primeste ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru achitata. cerere anulata ca netimbrata. cerere de reexaminare sau apel? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Am formulat o cerere avand ca obiect contestatie la executare impotriva unei executari silite al carei titlu executoriu avea termenul de ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru - contencios administrativ RoSo RoSo Bună ziua, Am depus, la Tribunal, o cerere de chemare în judecată a unei instituții mai demult. Procesul se găsește în faza în care am depus ... (vezi toată discuția)