avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil cu handicap

Pana la ce varsta a copilului se primeste alocatia de 200 lei si pana la ce varsta a copilului se primeste indemnizatia de catre mama daca copilul are certificat cu grad de handicap gradul GRAV.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 13 Februarie 2016
1. Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
Art.3
(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:
a) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);
b) 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
c) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, alocatiile pentru copii au urmatoarele valori :
- 200 de lei - pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);
- 84 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau professional, pana la terminarea acestora
- 200 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

2. Cuantumul indemnizatiei lunare pentru creșterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, dar in functie de perioada de concediu pe care si-o aleg părinții, acesta are anumite valori minime si maxime.

Astfel, limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, stabilite prin art.2 si 3 din OUG nr. 111/2010, sunt:
- cel putin 600 de lei și cel mult 3400 de lei – în cazul in care parintii optează varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);

- cel putin 600 lei si cel mult 1200 de lei – in cazul in care parintii optează pentru varianta concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocația copilului Ce alocatie ia un copil cu unul din parinti cu handicap de gradul 1 (vezi toată discuția)
Alocația minorului cu grad de handicap Danisis Danisis Vă rog să îmi spuneți dacă copilul încadrat în grad de handicap accentuat benegociază de alocatie dubla de la stat pana la împlinirea vârstei de 2 ... (vezi toată discuția)
Cuantumul alocatie copil mai mare de 2 ani Mira_A Mira_A care este cuantumul alocatiei pentru copil dupa 2 ani? cum se obtine, la ce institutie ne adresam? sotul angajat, sotia somera neindemnizata. va multumesc! (vezi toată discuția)