avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... paguba in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

paguba in gestiune

Buna seara!
Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in gestiune?
Mentionez ca gestiunea este comuna; unul din gestionari a parasit societatea, ceilalti nu recunosc lipsurile
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 4 August 2009
lipsurile aparute in gestiune ar putea fi acoperite din garantia constituita de salariat tocmai in ideea acoperirii unui eventual prejudiciu. daca gesdtiunea este comuna , obligstia de dereparare aprejudiciului ar trebui sa fie una solidara.daca nu exista intelegere si gestionarii se sustrag sau nu recunosc fapta, aveti calea instantei.
Garantia nu acopera lipsurile constatate. Ne vom adresa instantei pentru a obtine un tiltu executoriu.
Insa, va rog sa-mi spuneti care sunt documentele necesare pentru sustinerea unei astfel de actiuni in instanta.
Orice retinere salariala se face fie cu acordul expres al salariatului, fie in baza unei hotarari definitive si irevocabile. Si cand zic retinere salariala va refer si la garantia materiala.
Va adresati instantei de judecata - Tribunalul, privind antrenarea raspunderii patrimoniale a salariatilor reglementata de art 270 alin 1 din codul muncii.
ginnyy a scris:

Garantia nu acopera lipsurile constatate. Ne vom adresa instantei pentru a obtine un tiltu executoriu.
Insa, va rog sa-mi spuneti care sunt documentele necesare pentru sustinerea unei astfel de actiuni in instanta.


1. Cererea de chemare in judecata.
2. Raportul de expertiza pe baza caruia ati constatat paguba in gestiune.

Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.
Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Dacă acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a înţelegerii părţilor sau înţelegerea părţilor a intervenit dar nu se execută, singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la angajat ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Cum poate o firma sa recupereze \"gaurile\" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat de salariat monica borz monica borz Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l ... (vezi toată discuția)