avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cu ce Casa de Pensii se judeca pentru refacerea unei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cu ce Casa de Pensii se judeca pentru refacerea unei decizii de pensionare

Buna seara,

Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de Sector,dar Casa Municipiului nu catadicseste sa ii raspunda la acea contestatie, iar de la Casa Nationala i-au zis ca habar nu au cand i se va raspunde la petitie (dar clar peste cele 45 zile), pe care dintre Case sa o cheme in judecata? Intentioneaza sa se reprezinte singura, caci are toate actele doveditoare.
In cazul in care, sa zicem, printr-o neasteptata schimbare de atitudine, Casa Nationala i-ar rezolva problema, poate renunta la judecata?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
GaryMoore, utilizator
Multumesc frumos pentru ajutor!
Buna seara,

Lucrurile au inceput sa se miste. Dupa depunerea actiunii, instanta a cerut sa se precizeze daca aceasta este o contestatie la decizia de stabilire a pensiei (nu este, face parte doar din descrierea situatiei de fapt), ori o cerere de recalculare a pensiei si aici a pare o problema: se cere a se face dovada depunerii la casa de pensii a unei cereri de recalculare anterioare actiunii. Ori, aceasta cerere nu a fost niciodata inaintata Casei. La Casa s-a depus doar o contestatie.
Cum credeti ca ar fi mai bine sa se precizeze:
- sa se merga pe actiune de recalculare a dreptului de pensie, spunandu-se ca s-a depus contestatie...care nu e cerere de recalculare. Ce se poate intampla?
- se se schimbe obiectul cererii de chemare in judecata in "contestatie", ca avand la baza contestatia depusa la CNPP. In acest caz, ar mai ramane si Municipala parata?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
GaryMoore, utilizator
Eu v-am spus de la bun început că puteți să solicitați instanței și anularea deciziei de pensie dacă a trecut termenul în care C.N.P.P. trebuia să răspundă. Nu înțeleg de ce ați introdus o astfel de cerere pe rolul instanței. Mai jos vă răspund la întrebările pe care le-ați pus la fiecare liniuță din mesajul precedent.

1. Categoric nu! O cerere de recalculare se depune mai întâi la casa de pensii, nu la instanţă. Competenţa de recalculare a drepturilor de pensie aparţine caselor de pensii, nu instanţelor. O persoană se poate adresa instanței doar dacă cererea de recalculare a fost respinsă sau recalcularea pensiei s-a făcut greșit.

Instanța poate respinge cererea ca prematur introdusă.

2. Categoric da! CPMB are calitate procesuală în cauză. Casele locale de pensii nu sunt niciodată părți în aceste procese.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua, doamna,

Intai de toate, multumesc pentru consecventa! Si limpezime.

Apoi, lucrurile se vor lamuri prin raspunsul pe care il va da instantei. Va specifica cum ca e contestatie. Sigur, ati avut dreptate! Dar...sper sa intelegeti, omul trece prima data prin asta...in fine, ajutam cum putem.
Insaaa...dupa introducerea actiunii, se trezeste deunazi cu...o noua decizie de pensie revizuita, emisa de CMPB. Care ii ia grupa in considerare (si ii mareste pensia pe acest criteriu), dar nu ii ia anumite venituri (trecuse in cererea introdusa la instanta si luarea in considerare a acestor venituri, dovedite prin adverintele X, Y, Z, H si pentru care s-a platit CAS timp de 15 ani).
Asadar actiunea (contestatia) e in prezent in situatia aceasta:
- cu capatul de cerere privind grupa de munca- rezolvat prin noua decizie.
- cu o noua decizie rectificativa care nu ia in considerare veniturie realizate cum v-am descris mai sus.

Intrebarile mele:
- vechea decizie de pensie nu se considera anulata prin aceasta noua, revizuita?
- cum se te judeci pe o decizie veche (la care nu ti s-a raspuns la contestatie)...cad tu ai unda noua revizuita?
- asta noua...ei bine, nu trebuie contestata intai la CNPP? Eu cred ca nu poate merge cu ea direct la Tribunal.

In logica mea (de om mai tanar decat impricinatul, nu neaparat mai intelept), ar putea "lasa" ca aceasta actiune sa se respinga - ramasa fara obiect, din moment ce s-a dat o noua decizie revizuita. Si, dupa ce o contesta pe aceasta din urma, sa introduca o noua contestaie (nu recalculare, m-am lamurit acum, multumesc!) chemand CPMB-ul ca parata.

Sa vi se intoarca tot binele!
Dacă v-am lăsat impresia că vă critic sau că vă cert pentru acţiunile dvs., îmi cer scuze. Nu am avut această intenţie.

Să ştiţi că situaţia nu este chiar uşor de gestionat. Da, se consideră, teoretic, că o nouă decizie o anulează pe cea veche chiar dacă nu există o prevedere legală în acest sens. Problema este că domnului în cază nu i-au fost nici acum valorificate acele venituri, iar el are dreptul să le obţină de la datele trecute în prima decizie de pensie. Acesta este documentul care îl vatămă, iar cea de a doua decizie de pensie nu face altceva decât să continue vătămarea produsă. Pe urmă gândiţi-vă că una este să primească o pensie mai mare din 2015, şi alta este să primească această pensie mărită din 2017. Pierde nişte bani.

Eu zic să procedaţi aşa: precizaţi cererea de chemare în judecată în sensul că este vorba despre o contestaţie împotriva primei decizii de pensie. Nu scrieţi nimic despre cea de a doua decizie. Este treaba juristului casei de pensii să îşi facă apărările şi să scrie în ele că a fost emisă o nouă decizie şi că cererea a rămas fără obiect.

În paralel cu această precizare, faceţi contestaţie împotriva celei de a doua decizii. După ce trec cele 45 de zile în care C.N.P.P. trebuie să răspundă, precizaţi-vă din nou cererea de chemare în judecată în următorul sens: renunţaţi la capătul de cerere privind valorificarea grupei de muncă şi contestaţi ambele decizii sub aspectul nevalorificării tuturor veniturilor. Arătaţi că acestea nu au fost valorificate de la bun început şi solicitaţi ca plata drepturilor de pensie să fie făcută începând cu data stabilirii lor prin prima decizie.

Puteţi să vă modificaţi cererea de chemare în judecată până la primul termen la care sunteţi legal citat, deci grăbiţi-vă cu contestaţia împotriva celei de a doua decizii de pensie.

Alte discuții în legătură

Comisia centrala de contestatii nu a raspuns la contestatia mea impotriva deciziei de pensie cris_kiri cris_kiri Buna ziua! Ma numesc Cristina si va scriu in numele mamei mele. Anul trecut in luna ianuarie si-a depus dosarul in vederea pensionarii pentru limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Revizuire pensie ContSters203305 ContSters203305 Buna seara, Am formulat o cerere de revizuire a pensiei catre CJP. Au trecut 45 zile ,nu am primit niciun raspuns si as vrea sa ma adresez tribunalului. Va ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg solutia data pe scurt la un dosar solutionat la primul termen, de catre curtea de apel Jean_53 Jean_53 Am facut apel nefiind multumit de sentinta Instantei de fond, iar solutia pe scurt data pe internet in portalul justitiei, suna asa: \"Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)