avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale PFA cu sediu fiscal si apartament inchiriat. Ce ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

PFA cu sediu fiscal si apartament inchiriat. Ce impozit pe imobil se plateste in 2016?

Buna seara,

Va rog sa ma lamuriti in aplicarea anumitor prevederi din noul cod fiscal cu privire la un PFA.
Situatia in cauza: PFA cu:
- sediu fiscal inregistrat intr-o localitate si
- un apartament inchiriat in alta localitate (in orasul in care isi desfasoara activitatea).
Mentionez ca imobilul este inchiriat in baza unui contract de inchiriere inregistrat la FISC si este intocmit intre proprietar si PFA.
In aceasta situatie, cum se va calcula impozitul pe imobil (la taxe si impozite) in cele doua cazuri:
1. de sediu fiscal (unde nu se desfasoara activitate economica, este pur si simplu doar sediul fiscal si unde nu se mai deconteaza cheltuieli aferente utilitatilor in acest an 2016 (in anul 2015 s-au facut deduceri de utilitati); exista un contract de comodat cu cedare spre PFA in proportie de 10 %)
2. de apartament inchiriat pe PFA ( unde nu se desfasoara activitate economica, prin natura activitatii PFA-ului, aceasta se desfasoara la terti; este utilizat doar ca spatiu rezidential pt persoana fizica, cand lucrez in orasul respective, dar unde chiria si utilitatile se deconteaza pe PFA).
3. Cum trebuie completata declaratia catre directia de impozite si taxe de la primariile in raza carora se se incadreaza cele doua immobile: ca destinatie rezidentiala sau destinatie mixta?
4. In cazul aparatamentului inchiariat pe PFA, va fi marit impozitul pe imobil pentru ca este un contract de inchiriere incheiat pe PFA (cu deducere de cheltuieli)?
Multumesc mult si astept sprijinul vostru.
Cel mai recent răspuns: pam79 , utilizator 11:47, 18 Februarie 2016
Conteaza ce scrie in certificatul constatator onrc, cu privire la desfasurarea activitatii si sediu
1) daca este doar sediu si nu se desfasoara activitati si nu se deconteaza utilitati, se plateste impozit normal ca pentru rezidentiale
2) daca se deconteaza chirie si utilitati este nerezidential
3) primul rezidential (daca reiese din certificat onrc ca acolo este doar sediu) / al doilea nerezidential
4) da
Multumesc mult pentru raspunsurile concrete si punctuale.
Conform noului cod fiscal platim mai mult decat putem castiga din aceste activitati independente. Mai bine renunti si inchizi acesta "afacere". Probabil e mai profitabil pentru statul roman......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere chirie sediu social dpacks dpacks Buna ziua, am un PFA fara punct de lucru declarat (programator), si un contract de chirie intre PFA si o persoana fizica pentru inchirierea in favoarea PFA a ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinta Lavinia63 Lavinia63 Buna seara. Sunt psiholog iar in curand doresc sa imi deschid cabinet individual si am nevoie de sediu profesional. Fiind la inceput, cel mai simplu este sa ... (vezi toată discuția)