avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere chirie sediu social
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere chirie sediu social

Buna ziua,
am un PFA fara punct de lucru declarat (programator), si un contract de chirie intre PFA si o persoana fizica pentru inchirierea in favoarea PFA a 2 camere dintr-un apartament de 3 camere, cu destinatia sediu social (la care nu se desfasoara activitate) al PFA.
Intrebarea este daca pot in baza acestui contract sa imi deduc chiria (nu deduc cheltuieli cu utilitati) la calcularea impozitului pe venit, si daca acest lucru trece apartamentul in alta categorie de impozit (stiu daca daca decontez utilitatile, impozitul pe cladire se calculeaza altfel).
M-ar interesa un raspuns argumentat cu puncte din lege. In lege am vazut doar mentiuni legate de deducerea cheltuielilor cu utilitatile, nimic legat de chiria pentru sediul social.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
dpacks, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 00:17, 15 Octombrie 2019
Buna seara,

Inteleg ca exista un contract ptr un spatiu 2 camere , nedeclarat la ONRC ca punct de lucru, pentru care totusi vreti sa va deduceti cheltuiala cu chiria, ptr ca aveti un contract semnat intre pfa si persoana fizica. Puteti declara la ONRC spatiul respectiv ca fiind alocat pentru activitati de birouri( emitere facturi,arhivare), deci fara activitate economica. Nu plateste nimic in plus la taxe locale in varianta asta.Este insa necesar poate, sa justificati necesitatea unui asemenea spatiu, a platii chiriei. Daca va desfasurati activitatea acolo, chiria e platita in scopul activitatii economice, perfect justificabila, dar tr actualizat si la ONRC in paralel. Plata chiriei are logica daca declarati sediu cu activitate.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Constantin Vera, Contabil
Buna seara, multumesc mult pentru raspunsul detaliat.

Daca declar in acest caz sediu cu activitate, acest lucru trece automat portiunea de apartament inchiriata in categoria nerezidential (ca si cand as declara punct de lucru la sediu social)?
Sau ca sa formulez altfel, sediu cu activitate e acelasi lucru cu punct de lucru ?
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
dpacks, utilizator
Sediul social e cel inscris pe certificatul de inregistrare. Punctul de lucru are adresa diferita de sediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cu sediu fiscal si apartament inchiriat. ce impozit pe imobil se plateste in 2016? pam79 pam79 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in aplicarea anumitor prevederi din noul cod fiscal cu privire la un PFA. Situatia in cauza: PFA cu: - sediu fiscal ... (vezi toată discuția)
Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de comodat pentru reducere impozit pe imobil ContSters94013 ContSters94013 Buna ziua, SRL-ul meu are sediul social in casa parintilor mei, iar in contractul de comodat pe care l-am facut in timpul infiintarii firmei, suprafata ... (vezi toată discuția)