avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Doctorul poate sa faca instructajul SSM ?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Doctorul poate sa faca instructajul SSM ?

Poate un medic care are Cabinet Medical Individual sa faca instruirea de protectia muncii pentru angajatii sai daca face cursul de SSM de 80 de ore ?
In prezent are serviciul externalizat si doreste sa intrerupa colaborarea , este posibil ?
Cel mai recent răspuns: laritzu , utilizator 09:36, 17 Februarie 2016
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulteriaore mentioneaza:
-art.16 (1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/ sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/ sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
In cazul dvs., cabinet medical individual, presupun ca nu aveti mai mult de 9 angajati, ca aveti capacitatea necesara pentru a prelua toate activitatile din domeniul ssm, inclusiv instruirea salariatilor dvs. (vedeti prevederile art.15 din NM privitor la sarcinile in domeniu), cabinetul medical nu face parte din activitatile mentionate in anexa 5 la NM, cred ca va desfasurati activitatea, efectiv, in cadrul cabinetului, deci trebuie sa urmati un curs de 40 de ore de pregatire in domeniul ssm.
Va multumesc pentru raspunsul prompt !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E obligatoriu la firme contract cu ssm di psi ? elenaoboroc elenaoboroc Buna seara. Am o intrebare: Sunt medic stomatolog, am un cabinet individual de medicina dentara si in urma cu un an am avut un control de la ITM, de oarece ... (vezi toată discuția)
Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Inspectia muncii adno adno buna seara! daca deschid un salon de infrumusetare pe linga multe cerinte si reguli puse de toate institutiile am inteles ca cei de la ITM te obliga pe tine ca ... (vezi toată discuția)