avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea tabulara de 5 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea tabulara de 5 ani

Buna ziua,
Dupa cum am citit,
in materia dobandirii proprietatii asupra imobilelor, uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 Cod Civil) are urmatoarele conditii de aplicare:
• inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;
• posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.
Daca este vorba de un imobil al carui proprietari sunt decedati, pe perioada celor 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara a uzucapiunii tabulare cel care o inscrie poate incheia contracte de utilitati (apa, curent, internet) pe numele lui si pentru imobilul respectiv ? (acestea fiind inchise odata cu decesul proprietarilor). De asemenea poate incheia contracte legale de inchiriere a imobilului ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:42, 19 Februarie 2016
Depinde de actul in baza caruia s-a facut inscrierea... de principiu, poate, ca asta inseamna posesie.
Aveti grija la legea aplicabila, aduceti detalii despre data inceperii posesiei si temeiul sau.
Eu am pus intrebarea daca se poate face. Este vorba de un imobil al mamei mele care a decedat, tatal meu fiind si el decedat dupa divortul de mama mea. Acesta din urma s-a casatorit dupa divort. Problema e ca nu s-a facut partajul si chiar daca mama mea a platit singura apartamentul am inteles ca cealalta sotie a tatalui meu ar avea dreptul la o parte din el. Faza este ca nu reusesc de 3 ani sa dau de aceasta fiind plecata din tara, neavand alte rude prin care sa o contactez. M-am gandit la varianta aceasta cu uzucapiunea. Se poate?
Mai bine mergeti la un avocat, ca poate se gandeste la varianta cealalta cu neacceptarea mostenirii... De putut se pot multe variante, dar inca nu avem suficiente detalii sa stim daca reusiti.
Mie nu mi se pare ca se poate aplica aceasta uzucapiune, insa nu stiu cum anume ati inregistrat in CF imobilul inca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren agricol adina69 adina69 am vindut un teren agricol de 5ha si ,o parte ,800m au ramas deoarece unul din unchi a decedat iar copii nu au nici bani si nici nu vor nimic ,asa ca nu au ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune numere cadastrale romeoproiectare32 romeoproiectare32 Buna ziua ! Conform noului Cod Civil, exista uzucapiunea tabulara de 5 ani si extratabulara de 10 ani. Daca am un imobil pe care l-am masurat si OCPI ... (vezi toată discuția)
Testament neluchiru neluchiru Buna ziua, revin cu cazul pe care vreau sa-l supun atentiei dvs pt ca intre timp am aflat mai multe date: fiica mea a primit prin testament mostenire un ... (vezi toată discuția)