avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Declaratie luare in evidenta impozit
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Declaratie luare in evidenta impozit

Buna ziua, care sunt documentele pe care trebuie sa le prezinte o persoana fizica la primarie pentru luarea in evidenta la serviciul de impozite si taxe a unei cladiri? Daca nu are acte doveditoare de proprietate, pe ce baza se poate lua in evidenta? Este suficienta declaratia pe proprie raspundere? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:08, 21 Februarie 2016
Luarea in evidenta in urma carei operatiuni juridice? Cum ati intrat in posesia/proprietatea imobilului, cand? Care-i situatia de fapt?
S-a construit fara autorizatie de constructie in 1997, in continuarea unei constructii existente care la fel nu are acte de proprietate. Avem o casa de 90 mp, unde proprietar sunt parintii, si in continuare fiul lor impreuna cu sotia a construit o incapere de 50 mp. Fiul a decedat, nora a fost nevoita sa plece din partea lor de constructie. Nu exista intabulare, nu s-a facut succesiune, nu s-a facut niciun demers legal. Se presupune ca vor sa inceapa proces pt. partea de 50 mp cladire. Impozit s-a platit pana acum, doar pt. partea de 90 mp. Acuma se vrea sa fie luat in evidenta si cealalta parte de 50 mp. Avand in vedere ca nu sunt acte de proprietate, pe ce baza se ia in evidenta?
Va citez din codul fiscal in vigoare:
În cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Declararea clădirilor în vederea impunerii şi înscrierea acestora în evidenţele autorităţilor administraţiei publice locale reprezintă o obligaţie legală a contribuabililor care deţin în proprietate aceste imobile, chiar dacă ele au fost executate fără autorizaţie de construire.

Declararea clădirilor în scop fiscal nu este condiţionată de înregistrarea acestor imobile la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.


Cel care are deschis rolul fiscal la primarie trebuie sa declare cei 50 mp, insa va plati o mica amenda ca nu a declarat in 30 de zile de la data finalizarii constructiei, plus impozit si accesorii din urma pentru 5 ani.
Pentru luarea în evidențele fiscale a suprafeței construte de 50 mp, părinții vor depune la primărie o declarație de construire fără autorizație.
Citiți și acest topic(răspunsul din 7 februarie)

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
carmen01011958, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati - impozitare constructie nefinalizata puiuanca puiuanca autorizatia construtiei casei a epirat in martie trebuia sa fiu cumva instiintat de primarie printro srisoare?mi-au trimis impozit pe casa si casa nu are ... (vezi toată discuția)
Impozitare case noi valentin_vs valentin_vs Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare! Dupa ce perioada de timp se impoziteaza o casa noua? Exista cumva o lege care spune ca o casa noua se ... (vezi toată discuția)
Impozit pe contructie cristina1990 cristina1990 Buna seara, am cerut pentru terenul pe care il detin o autorizatie de constructie in anul 2009, nu am ridicat nimic pe terenul mentionat(nici macar fundatia). ... (vezi toată discuția)