avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarire Instanta deJudecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarire Instanta deJudecata

Cind o Instanta de Judecata emite o Hotarire in care nu respecta o lege si precizeaza ca justificare ca legea prevede ceva dar parerea judecatorilor este ca textul legii nu respecta "intentia si regula"legiuitorului,unde ne putem adresa pentru a afla daca noi,cetatenii trebuie sa respectam legislatia scrisa sau intentiile si regulile pe care poate legiuitorul a dorit sa fie respectate,dar nu au fost introduse in textul legii?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:26, 21 Februarie 2016
Puteti oferi mai multe detalii asupra acestui aspect?

Ca regula, in Romania, hotararile instantelor judecatoresti nu sunt izvor de drept, astfel incat nu leaga partile straine de acel proces (terti).

Singurele hotarari privind interpretarea legilor in Romania - si care sunt obligatorii pentru toata lumea - sunt recursurile in interesul legii date de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Deciziile Curtii Constitutionale.

Ca principiu, trebuie respectata legea scrisa,afirmatia cu
"intentia legiuitorului" mi se pare subiectiva.Conform art.1(1) NCC:"Sunt izvoare ale dreptului civil legea,uzantele si principiile generale ale dreptului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurisprudenţa Martonze Martonze Vă rog să-mi spuneţi, în situaţia în care într-un act depus în instanţă citez jurisprudenţa, cum e corect: e suficient să indic nr. încheierii, ... (vezi toată discuția)
Obligatii civile. clasificare. izvoare GBC GBC Salut! NCC aduce unele schimbari fata de CC in privinta clasificarii obligatiilor civile. In vechiul cod civil se considera ca sunt izvoare ale ... (vezi toată discuția)
Curtea de casație și justiție bucurești ce rol are? Întreb, ... Antoninatrotea Antoninatrotea Curtea de casație și justiție București ce rol are? Întreb, pentru ca după ce am obținut o hotărâre definitiva la Curtea de apel Craiova, s a făcut ... (vezi toată discuția)