avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea dupa 16 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea dupa 16 ani

Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea are casa ei. In acest moment mama vrea ca si eu sa plec din casa. Succesiunea nu este facuta. De aici se mai complica treburile .. mama sta cu un barbat de 15 ani si vor ca eu sa plec din casa sa ramana doar ei aici. Intrebarea mea este... am dreptul sa stau aici? cat din casa am eu si sora mea? daca facem succesiunea acel barbat are dreptul la casa?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:16, 24 Februarie 2016
Nu, barbatul nu are drept la casa.
Faceti succesiunea, astfel veti avea si dvs o cota din casa, mica e adevarat. Mama are oricum o jumatate si din partea tatalui mai mosteneste 1/4, asa ca dvs impreuna cu sora veti avea 3/4 din jumatate, cota dvs e deci 3/16 din casa.
Veti iesi si din indiviziune ca sa primiti o sulta.
Mama poate cere si acum evacuarea dvs. in instanta.
Daca ati locuit toti acolo nu sunt probleme.
Nu este bine sa plecati din casa pana nu rezolvati cu succesiunea.
Incercati sa va intelegeti. Succesiunea trebuie facuta, pt ca este dreptul dvs si al surorii, dupa tatal dvs. Cota este mica, insa, sulta, despagubirea in bani a cotei dvs , probabil ca va foloseste ca sa va mutati.
Concubinul mamei, nu are drept la acea casa. Daca raman asa, necasatoriti, in concubinaj,nu are drept nici daca decedeaza mama. Dar, daca se vor casatori, o va mosteni, impreuna cu dvs si sora.
Femeia care va e mama ar putea sa ceara evacuarea dv dar n-o va obtine.
Ii puteti spune ca de spera sa va vada plecata sa dezbata mostenirea, altfel nu va miscati de acolo. 16 ani sunt multi, iar daca dovediti ca si dv ati contribuit la intretinerea casei cu bani partea dv ar putea fi ceva mai mare decat cf legii si va trebui sa plateasca banii care vi s-ar cuveni pt ceea ce mosteniti dv si sora dv.
Daca aveti bani ati putea opta sa pastrati dv (si sora) casa si sa ii platiti ei sulta. Pe de alta parte, dupa dezbaterea succesiunii nu sunteti obligata sa acceptati sulta (pe motiv ca doriti sa ramaneti in casa parinteasca, iar daca imobilul poate fi partajat in natura – impartit/delimitat = iesire din indiviziune - aveti sanse mari de castig) si astfel o veti obliga sa vanda casa pt a “scapa” de dv. (si ar putea vinde numai cu acordul dv - si al surorii - daca nu se face iesirea din indiviziune. Sau ar trebui sa deschida un nou proces, prin care sa va oblige sa acceptati sulta. Daca sora e de partea dv aveti sanse sa o calmati pe mama.

Ar mai fi o problema: daca si concubinul contribuie cu bani la intretinerea casei (zugraveli, modificari, reparatii, plata utilitati etc) ar putea veni cu pretentii (acum sau mai tarziu).
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
49_711, utilizator
Daca se va dezbate succeisunea, mama dvs care acum o cota totala din imobil de 5/8 o poate vine oricui cu drept de habitatie viagera si nu o va lasa mostenire . Incercati sa va intelegeti .Cota dvs e foare mica 3/16 din imobil ,pentru care veti primi o sulta in caz de partaj. Concubinul mamei , poate avea un drept de creanta asupra unor imbunatatiri din casa daca a locuit cu aceasta timp de 15 ani .

Alte discuții în legătură

Mama, eu și sora mai mare. Tatăl meu a murit în urma cu 25 ani dar nu am făcut taxa de succesiune.In casa părintească a rămas mama. După ceva timp mama a găsit o persoana și a ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii MIHAELA IN MIHAELA IN Buna seara!Tatal meu a murit in 2004 iar noi nu am dezbatut mostenirea atunci.Sintem 2 frati si mama.Eu cu sora mea nu ne intelegem in ultimul timp. Inpreuna ... (vezi toată discuția)
Succesiune si iesire din indiviziune vioalex vioalex Buna ziua,tatal meu a decedat acum 7 ani si in urma decesului nu s-a deschis succesiunea dupa tatal meu,mostenitorii fiind :mama si doi copii ;sora mea si ... (vezi toată discuția)