avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Date personale pentru firma de salubrizare
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Date personale pentru firma de salubrizare

As vrea sa stiu daca este legal ca [editat] sa solicite codul numeric personal, seria si nr. ale cartilor de identitate pentru toti membri de famili3 ce locuiesc la o adresa! Mentionez ca datele personale ale titularului de contract sunt trecute in contract!
Daca unii membrii refuza sa furnizeze acestei societati, datele lor personale, ce se poate
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: olteanumirela , utilizator 09:43, 29 Februarie 2016
olteanumirela a scris:

Daca unii membrii refuza sa furnizeze acestei societati, datele lor personale, ce se poate

N-ati terminat intrebarea :)
Ce se poate intampla? Nimic.

Ce se poate face? Sa le spuneti ca au voie sa colecteze, conform Legii 677/2001, doar datele titularului de contract.
Art. 4. - (1) Datele cu caracter personal destinate a face obiectul prelucrării trebuie să fie:
b) colectate în scopuri determinate, explicite și legitime;

...
Condiții de legitimitate privind prelucrarea datelor
Art. 5. - (1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepția prelucrărilor care vizează date din categoriile menționate la art. 7 alin. (1), art. 8 și 10, poate fi efectuată numai dacă persoana vizată și-a dat consimțământul în mod expres și neechivoc pentru acea prelucrare.
(2) Consimțământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri:
a) când prelucrarea este necesară în vederea executării unui contract sau antecontract la care persoana vizată este parte ori în vederea luării unor măsuri, la cererea acesteia, înaintea încheierii unui contract sau antecontract;
[ link extern ]
Deci daca vor si datele celorlalte persoane in afara datelor titularului sa le ceara consimtamantul, fiecareia in parte, si sa motiveze scopul in care le colecteaza.

Daca nu vor sa inteleaga reveniti pe forum, va dam model de plangere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru acea solicitare.
Multumesc din suflet! Exact asta le-am spus si eu!
Buna ziua! Am revenit, dupa ce am transmis societatii de salubrizare prin e-mail articolele din lege mentionate de dumneavoastra si avand raspunsul de la societatea de salubrizare:
"Buna seara
In conformitate cu art. 5, alin.2, lit.e din 677/2001 nu este necesara solicitarea consimtamantului atunci "când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului sau al terţului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei vizate"
Voi incerca pe scurt sa va explic unde este acest interes legitim al S.C.Ecosal Serv Dobroesti S.R.L.
Societatea pe care o reprezint presteaza o activitate comerciala in baza unui contract iar facturarea contravalorii serviciului prestat se face pe numarul de persoane ce locuiesc in imobil.Ca titular al contractului aveti obligatia sa anuntati orice modificarea a numarului de persoane prezente in imobil in maxim 15 zile de la producerea acestei modificari.
In afara de cele prezentate mai sus va aduc la cunostinta ca in baza unei hotarari a Consiliului Local Dobroesti, atat fiul cat si tatal dumneavoastra beneficiaza de anumite reduceri la plata serviciilor de salubritate si anume 15% pentru fiu pana la varsta de 14 ani si 50% pentru tata pana la varsta de 75 de ani,dupa aceasta varsta fiind scutit de la plata.Acesta este un alt motiv pentru care solicitam copii ale documentelor de identitate, programul de facturare facand aceste reduceri automat in baza codului numeric personal."


Exista posibilitatea de a nu furniza datele personale si sa renunt la reducerile facute de aceasta societate? Inteleg ca aceste reduceri reprezinta motivul legitim pentru care se solicita CNP-ul?
olteanumirela a scris:

Acesta este un alt motiv pentru care solicitam copii ale documentelor de identitate, programul de facturare facand aceste reduceri automat in baza codului numeric personal."

Acum am inteles de ce vor acele date, le cere programul si nu stiu / nu cred ca poate fi ''pacalit'' ca sa emita facturi cu pret intreg cum vreti dvs.
Totusi, de ce nu vreti sa dati acele date?

Alte discuții în legătură

Confidentialitatea datelor de identificare personale quasimodo_50 quasimodo_50 Buna seara. Succint..cateva intrebari: 1. La semnarea unui contract de credit bancar se asigura sau nu confidentialitatea datelor personale? 2. Daca da, ... (vezi toată discuția)
Folosirea numelor fostilor angajati pe site-ul fostului angajator.... ionelu78 ionelu78 Buna ziua, Pe site-ul fostului meu angajator apar eu impreuna cu inca 4 colegi desi nu mai suntem nici unul angajatii acestei firme. La sectiunea ... (vezi toată discuția)
Protectia datelor cu caracter personal in cazul angajatilor babysee babysee este legal ca o companie cu sediul in Romania sa furnizeze/sa puna la dispozitie datele personale ale angajatilor sai unei companii din alt stat care are ca ... (vezi toată discuția)