avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de muncă pentru neprezentare la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de muncă pentru neprezentare la serviciu

Suntem o institutie publica si avem un angajat cu CIM ce de 1 luna nu a mai venit la serviciu. La propunerea sefului ierarhic am fost numita persoana inderptatita sa efectueze cercetarea disciplinara. Am parcurs pasii prevăzuti de lege, in sensul că l-am citat cu mai bine de 5 zile lucratoare la cercetarea disciplinara. Citatia am transmis-o prin posta (cu continut declarat si confirmare de primire) si prin Curier. Cea de la posta s-a intors (dupa 10 zile) pentru ca nu l-a gasit agentul postal acasa, cea de la curier la fel.Am fact un proces verbal in data in care ar fi trebuit sa aiba loc cercetarea, ca nu s-a prezentat.
Ulterior, am solicitat o nota de relatii si de la colegul dumnealui (amandoi lucreaza la un Centru din alta localitate decat cea in care se afla institutia publica, avand astfel o condica de prezentta separata de cea a angajatilor din institutie)
Mentionez ca la momentul actual in condica figureaza absent de mai bine de 1 luna.
De asemenea, nu a semnat luarea la cunoștință a ROI.
Întrebarea e: Ce propun conducatorului institutiei prin referatul de cercetare disciplinara, in ideea in care intr-o sapt iesim din terenul de 30 zile cand trebuie sanctionata fapta, potrivit Codului muncii)? Sau ce ar trebui sa fac în continuare, să reiau procedura de citare si sa incercam sa-l vanam pe domnul asta sa ii inmânăm personal citatia (zic „vânăm” pentru ca oarecum se ascunde si se fereste sa primeasca citatia).Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 25 Februarie 2016
Opinia mea este ca,puteti proceda la desfacerea disciplinara a contractului de munca in termenul de 30 zile intrucat,puteti face dovada cu inscrisuri ca, ati respectat procedura prevazuta de art.251(2) Codul Muncii,iar conform art.251(3) Codul Muncii:"Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazuta la alin.(2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile."
Ce propun conducatorului institutiei prin referatul de cercetare disciplinara, in ideea in care intr-o sapt iesim din terenul de 30 zile cand trebuie sanctionata fapta, potrivit Codului muncii)?


Puteti propune orice sanctiune mentionata mai jos:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Referitor la termenul de 30 de zile mentionat de art.252 alin.1 C.mun., prin Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012,s-a decis:
"In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii."
Vă multumesc mult pentru sfaturi. Voi propune desfacerea CIM. Mai mult, am primit ieri un e-mail de la serviciul de curierat ca destinatarul refuza primirea plicului.
Puteti , daca doriti, sa-l mai trimiteti inca o data .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Este legal? mi se solicita demisia pentru o greseala mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am facut o gresela la firma unde lucrez si directorul a zis ca trebuie sa imi dau demisia. Greseala consta in faptul ca daca firmele care au avut ... (vezi toată discuția)
Abateri disciplinare mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Cum putem da afara un salariat care are un comportament neadecvat in cadrul societatii? Ce documentatie trebuie sa avem pusa la punct ca sa nu ... (vezi toată discuția)