avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare contravaloare CO si ore suplimentar lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare contravaloare CO si ore suplimentar lucrate

Am fost angajat contractual al DGASPC Olt.In urma unei inscenari am fost dat afara pe modive disciplinare.Am contestat dispozitia in instanta urmand a-mi proba/dovedi nevinovatia.
Am cerut si mi s-a emis o adeverinta din care rezulta ca la data cand a incetat CIM am de recuperat 32 zile de Concediu de Odihna si 200 ore suplimentar lucrate si nerecuperate/neplatite.
1.Care este procedura ce trebuie sa o urmez pentru a incasa drepturile banesti cuvenite,aferente acelor ore suplimentare si Concediului de Odihna ramas neefectuat?
2.In CIM se specifica faptul ca orele suplimentare se recupereaza prin ore libere platite si daca nu e posibil(cazul meu), se platesc cu un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75% sau cel prevazut de Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura.
Care este Contractul Colectiv de Munca la nivel de DGASPC (pentru jud Olt) in vigoare la aceasta data?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 22 Februarie 2017
gigione01 a scris:

In CIM scrie clar ,citez:
„Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii 53/2003-Codul muncii republicata cu modificarile si completarile ulterioare”
Contractul este incheiat in 2014.Din ceea ce este redat mai sus:

OUG nr.57/2015 scrie citez:
Art. 9. - În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepția situațiilor când prin prezenta ordonanță de urgență se dispune altfel.

De care prevedere se va tine cont legal in cazul meu?
Nu mai lucrez in acea institutie,deci nu mai pot compensa orele suplimentar-lucrate cu ore libere platite.
Pentru a respecta OUG trebuie sa fiu angajat al institutiei.
In cazul meu,se va respecta (sper) prevederea din CIM?
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
gigione01, utilizator
Cand v-a incetat c.i.m.?
freeelis a scris:

Cand v-a incetat c.i.m.?

Pe data de 10 februarie2016 a incetat CIM .
Am o adeverinta in care se spune ca pana la data de 01-02-2016 am de recuperat 32 zile CO si 200 ore suplimentar lucrate si nerecuperate.
Trebuie sa fac cerere pentru a primi banii?
Pe data de 10 martie ar trebui sa primesc salariul pentru zilele lucrate in februarie.

Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
gigione01, utilizator
Puteti solicita angajatorului sa va plateasca orele suplimentare , iar in caz contrar sa actionati in instanta.
freeelis a scris:

Puteti solicita angajatorului sa va plateasca orele suplimentare , iar in caz contrar sa actionati in instanta.

Am castigat in instanta si DGASPC e obligata sa-mi plateasca contravaloarea celor 200 ore SUPLIMENTAR lucrate si necompensate/neplatite in momentul incetarii contractului de munca.
Hotararea este definitiva-trebuie sa-mi achite contravaloarea celor 200 ore suplimentar lucrate..
1.Cum vor calcula cuantumul sumei ce-mi revine?
In niciun caz nu vor sa-mi plateasca suma maxima,vor incerca sa traga cat pot de legi.
2.Cum pot proceda pentru a obtine suma maxima(favorabila mie)?
Teoretic,legal trebuie sa-mi plateasca cu sporul prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau conform codului muncii(75% spor la salariu).Contractul colectiv de munca nu il cunosc si nu am putut sa-l gasesc.Inclusiv sindicatul din DGASPC Olt mi-a inchis usa in nas desi am avut calitatea de membru al acestuia.
3.Cum pot cere si recupera REACTUALIZAREA sumei ?

Mentionez ca am castigat pe fond si parata a facut apel (care a fost respins ca nefondat) fara a avea un avocat platit si fara sa ma prezint personal la vreun termen la instanta de fond si in apel.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
gigione01, utilizator

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihnă la contract adițional stavi stavi Lucrez la o firmă de pază și ni s-a spus că nu se plătesc orele suplimentare( deși planificările ne forțează să lucrăm suplimentar!).Contractul este ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Si mai am o nelamurire, in legatura cu cu CIM, am semnat CIM in 3 exemplare . Ar fi trebuit sa primesc si eu un exemplar sau nu?Pentru ca au ... (vezi toată discuția)