avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Magazin Zara Oultet!!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Magazin Zara Oultet!!

Buna ziua, cu o intrebare va deranjez, daca am un Srl care achizitioneaza marfa outlet zara de la o alta firma cu sediul in Romania, care importa aceea marfa din UE, si as vrea sa imi dechid un magazin de OUTLET ZARA, as putea? Daca este outlet si marfa este achizitionata legal, se poat sa am neplaceri ca as comercializa Zara? Ma intereseaza din punct de vedere legal sa fie oki, ca comercializez o marfa cunoscuta si nu am direct semnat cu ei un acord, sau ceva ca le folosesc numele, chiar daca nu va fi sigla cu numele lor, marfa va fi vanduta doar in magazin ca si outlet. Multumesc mult. Si inca o intrebare intre mine ca SRL SI firma de la care cumpar inafara de factura si aviz, de ce alte acte as mai avea nevoie? Contract? certificat de grantie? Certificat de conformitate?
Astept raspuns cat de repede se poate
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:10, 28 Februarie 2016
Trebuie sa aveti autorizatiile generale de functionare de la Registrul Comertului.

Intre societatea dvs. si societatea de unde cumparati ar fi bine sa existe un contract de colaborare, insa nu este neaparat necesar. Este ca si cum ati cumpara de pe un magazin online o cantitate mare de haine si vi se emite factura si aviz.

O societate poate achizitiona imbracaminte de la orice alta societate/persoana fizica si le poate comercializa liber pe piata romaneasca fara aprobare de la detinatorul de marca. Protectia marcii nu inseamna restrictia la vanzare a produsului.

Ideea este ca etichetele de pe produse trebuie sa respecte toate normele legale prevazute de legea romana: sa fie traduse in limba romana, sa prevada moneda RON, eticheta sa fie tradusa etc - desi veti vedea ca multe din magazinele de tip outlet nu respecta aceste lucruri.

Art. 16: Utilizarea denumirilor de fibre textile şi a descrierilor compoziţiei fibroase
(3)Etichetarea sau marcarea sunt disponibile în limba oficială sau limbile oficiale ale statului membru pe teritoriul căruia produsele textile sunt puse la dispoziţia consumatorului, cu excepţia cazului în care statul membru în cauză prevede altfel.

Eu nu cred că aveți dreptul să comercializați produse Zara în România fără acordul deținătorului de brand la nivel internațional și la nivelul României. Riscați procese și puteți fi obligat la plata de despăgubiri mari. Firma care vă vinde marfa nu prea riscă nimic.
Verificați la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) cine deține marca Zara și solicitați acordul lor pentru comercializare.
Nu trebuie un asemenea acord din partea lor, asta va spun sigur. Nu va trebuie acord nici din partea OSIM, nici din partea producatorului. Grupul INDITEX nu are incheiate contracte de exclusivitate - si chiar si atunci vorbim de o eventuala problema pe taramul legii concurentei, iar nu al marcii.

Astfel incat nu este vreun risc din partea firmei care comercializeaza asemenea produse. Va dau un exemplu si mai simplu: Kindle (Amazon) nu vinde pe teritoriul Romaniei - nici direct, nici indirect. Mai mult, toate site-urile Amazon de pe taramul UE nu au voie sa vanda respectivele produse catre Romania. Exista si la noi magazine de retail online (Emag, Flanco, MediaGalaxy etc) care cumpara produsele Kindle de la terte persoane (nu de la Amazon) si le comercializa in Romania. Stiti care a fost raspunsul OSIM in cazul asta? Ca nu e nicio problema.

Stiti care a fost raspunsul producatorului in cazul asta? Ca iarasi nu este nicio problema - pentru ca desi au un sistem de distributie exclusiva, aceste vanzari pasive sunt permise (ma refer la vanzarile tertelor persoane catre magazinele din RO).
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Ana-Maria Udriste, Avocat
Eu nu vorbeam despre acordul OSIM, ci despre acordul firmei care deține marca. În rest, dacă după o informare prealabilă, se constată că nu există probleme privitor la comercializarea produselor în cauză, sigur că totul este în regulă.
Până atunci însă, userul trebuie să se informeze temeinic,....părerea mea.
Este ca si cum ai cere acordul Coca-Cola Company daca vrei sa comercializezi Cola in buticul de la coltul bloocului. E legal sa cumperi Coca-Cola din Metro si sa o vinzi? Da.

Alte discuții în legătură

Magazin outlet, drept de comercializare ramosim ramosim Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul ... (vezi toată discuția)
Afacere magazin outlet zara renataradu renataradu Buna ziua, cu o intrebare va deranjez, daca am un Srl care achizitioneaza marfa outlet zara de la o alta firma cu sediul in Romania, care importa aceea marfa ... (vezi toată discuția)
Magazin zara outlet romania!! renataradu renataradu Buna ziua, cu o intrebare va deranjez, daca am un Srl care achizitioneaza marfa outlet zara de la o alta firma cu sediul in Romania, care importa aceea marfa ... (vezi toată discuția)