Titlul este putin ambiguu. Imi puteti spune care este legislatia/reglementarea cu privire la faptul ca procurorul nu are voie sa citeasca apararea pe care si-o formuleaza inculpatul (cu sau fara avocat) ?
Procurorul are voie sa citeasca materialele suspecte depistate la suspect sau detinut (la fel de bine putea fi un bilet catre alt detinut ca trebuie omorat Cutarescu). Nu are voie sa asculte convorbirile confidentiale intre client si avocat si chiar daca ar face-o, nu le poate folosi drept probe. Textul apararii scris de client sau avocat nu este in principiu confidential, fie si pe motiv ca este destinat citirii publice in fata judecatorului, iar ce este citit in public nu mai poate fi tinut secret. Alt motiv este ca nu impieteaza bunul mers al procesului, ca procurorul aude apararea mai devreme sau mai tarziu nu face mare diferenta, de ex. daca ar auzi mai tarziu o idee de aparare ar putea cere amanarea procesului pentru a se pregati temeinic si suspectul nu ar beneficia de niciun avantaj ca a enuntat niste idei ceva mai tarziu in desfasurarea procesului.
Deci dialogul secret dintre client si avocat prin care-si planuiesc apararea nu are voie sa-l asculte, rezultatul acestui dialog (adica textul de citit pentru aparare) nu este secret, ci este destinat publicului.
Tineti-va apararea secreta daca nu vreti s-o vada procurorul... eu ca reclamant am probat ca inculpatul minte si procurorul a refuzat sa mai audieze inculpatul 9 luni, dupa care s-a schimbat cu alt procuror specialist in falsificare ordonante de clasare pentru interlopi :)
Opiniile procurorului sau "investigatorului" conform textului de lege n-au importanta in instanta. Pastrati-va apararea pentru instanta, ca procurorul nu va poate condamna. Cel mult va poate aresta, si o sa fie vina dumneavoastra ca nu v-ati aparat...
Art. 103 - Aprecierea probelor
(3) Hotararea de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei nu se poate intemeia in masura determinanta pe declaratiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejati.
Si daca are mandat, daca rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal.
Stat politienesc?
menumoruth
Ce vad aici efectiv nu imi vine sa cred . Au ajuns sa asculte telefoanele pentru a proba si furturile. :O Maine poimaine am sa vad si un ultraj probat prin ... (vezi toată discuția)