avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Firma nou infiintata - cine semneaza fisa de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Firma nou infiintata - cine semneaza fisa de indentificare a factorilor de risc profesional

Buna ziua,
Urmeaza sa angajez pe cineva intr-o firma nou infiintata, de la cabinetul medical de medicina muncii mi-au comunicat ca trebuie sa completez acest document.

In sectiunea in care trebuie semnat apare atat angajator cat si Lucrator desemnat / Serviciu intern de prevenire si protective / Semnatura.
Cine semneaza aici fiind o firma noua / 0 angajati fara un asemenea serviciu?
Poata semna administratorul? Daca da, ar trebui sa aiba ceva atestat / curs facut...?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:35, 28 Februarie 2016
Este vorba de dezvoltare software, angajatul o sa dezvolte / testeze aplicatii pe calculator. Singurele riscuri pe care le vad aici sunt legate de faptul ca o sa priveasca ecranul monitorului 8 ore /zi, o sa stea pe scaun tot atata, ar putea fi afectati ochii, coloana si bratele.
Alte riscuri nu am identificat.

Am citit pe site-ul ITM-ului ghidul de autoevaluare.
Acum dupa cum bine spuneti legea SSM (sau normele) zic ca pentru a face evaluarea mi-ar trebui acest curs de minim 40 de ore.

Va multumesc pentru raspuns
Am citit conversatia de mai sus. Cu toate stima si respectul pentru interlocutori, eu insa nu am auzit/citit ca doar avand un curs amarat de 40 ore ai avea capabilitatea de a intocmi o evaluare de riscuri SSM de loc de munca. Daca citim HG 1425 cu atentie, vedem de poate face o persoana care are cursul de 40 ore si tot aici putem vedea cine poate avea dreptul si capabilitatea de a intocmi evaluari de riscuri SSM.
Acesta este un citat din ce a postat domnul GigiPopa intr-un alt thread:

Normele metodologice de aplicare ale Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare permit efectuarea activitatilor din domeniul ssm (atentie ! activitatile ssm nu se rezuma doar la instruire) de catre angajator in conditiile
-art.16
al.(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr.5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/ sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
Un document pus le site-ul ITM Neamt:

[ link extern ]

3. CINE POATE REALIZA EVALUAREA RISCURILOR?
Aveţi următoarele posibilităţi:
dumneavoastră personal în calitate de angajator care v-aţi asumat, potrivit legii, realizarea activităţilor de prevenire şi protecţie (inclusiv evaluarea riscurilor),
lucrătorul desemnat de dumneavoastră, conform legii, sau serviciul intern de prevenire şi protecţie,
un serviciu extern de prevenire şi protecţie abilitat.
Dumneavoastră şi lucrătorii din întreprindere cunoaşteţi cel mai bine riscurile de la locurile de muncă. Folosiţi-vă de aceste cunoştinţe şi implicaţi-vă în realizarea evaluării riscurilor cu resursele de care dispuneţi! Este mai simplu, mai eficient şi mai adecvat condiţiilor concrete din întreprindere!
INSPECŢIA MUNCII
Evaluarea riscurilor în microîntreprinderi şi întreprinderi mici 4
Dacă aţi luat decizia să realizaţi cu forţe proprii evaluarea riscurilor, puteţi face acest lucru chiar dacă nu aţi urmat cursuri de specializare în domeniul evaluării riscurilor.


Cei de la Aici spun chiar ca poti sa faci evaluarea riscurilor CHIAR daca nu ati urmat cursuri de specializare in evaluarea riscurilor.

Acum probabil ca fiecare ITM judetean interpreteaza diferit legea, normele de aplicare ale legii spun clar dupa mine ca poti sa faci doar daca ai cursul ala de 40 de ore ...
@Popu
Trebuie sa cititi cu atentie mesajele pe care le comentati.
Recitindu-le, veti observa ca mesajele mele si documentul ITM Neamt sunt in concordanta cu legea. Ca exemplu, mentiunea mea: "... ca administrator ar trebui sa urmati cursul de minim 40 de ore." Ar trebui nu se traduce prin trebuie sau se impune. In plus, cursul de perfectionare in domeniul ssm de 40 de ore este un curs general de legislatie si nu un curs special pentru evaluator de riscuri.

Alte discuții în legătură

Protectia muncii...incadrare inspector ssm smarty67 smarty67 Ma poate ajuta cineva va rog cu o informatie?....am o cunostinta si vrea sa se angajeze ca Responsabil SSM la o firma. Firma are 25 angajati si cunostinta mea ... (vezi toată discuția)
Abilitare evaluator de risc sadrian sadrian Buna ziua. Am auzit opinia ca un lucrator desemnat din cadrul SIPP, care are cursul de evaluator (de 180 ore) trebuie sa fie abilitat de Comisia de la ITM ... (vezi toată discuția)
Curs ssm si psi simona68 simona68 Buna ziua. Sunt titulara unei Intreprinderi Individuale si am 3 angajati.Pentru a face instruirea ssm este de ajuns cursul de 40 de ore ? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)