Buna ziua, Pe scurt: Firma la care lucrez, din cauza crizei, acum cateva luni ne-a micsorat programul de lucru la 4 ore printr-un act aditional la CIM. (salar 360 lei). De lucrat, lucram 8-10 ore pe zi plus sambata pe 1000 lei. In fapt, cred ca conducerea si-a vazut avantajele si in aceasta situatie vom ramane mult, mult timp. Mai nou, a aparut un regulament de ordine interioara (nu a ajuns la mine), in care se specifica programul de lucru de 4 ore, dar si faptul ca putem ramane peste program. Nu stiu ce sa fac: sa-l semnez sau nu. Cred ca daca il semnez, nu am nici o cale de a ma plange la ITM sau la alte foruri pt. drepturile mele. Situatia mea nu e prea roz la firma pt. mine ("am gura mare").
Parerea mea este ca ori va hotarati sa mergeti la ITM, fie mai bine va abtineti si stati ''in banca dvs la munca''.
Este evident ca vor afla daca faceti plangere la ITM, insa trecem prin momente grele cu totii si eu zic ca mai bine sa aveti un serviciu si un salariu , decat somaj, sau deloc! Acuma desigur, dumneavoastra hotarati cum este mai bine !
ITM va face control la firma si va dispune masuri, va da niste amenzi angajatorului.
In principiu, ei au obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra persoanei care face sesizare, lucru pe care puteti sa-l solicitati expres in sesizare, daca va hotaraiti sa faceti acest lucru.
Am auzit si de cazuri cand inpectorii ITM au divulgat aceasta informatie in mod direct sau indirect, nu putem insa generaliza ca se intamla asa peste tot.
Sincer, nu stiu in ce masura ati putea obtine in instanta anularea actului semnat de dvs prin care ati fost deacord cu schimbarea programului la 4 ore/zi.
As vrea sa stiu daca instanta ar considera ca am lucrat 8 ore pana la controlul ITM-ului. E clar ca dupa control, conducerea ar putea decide sa vin la serviciu doar 4 ore pe zi.