avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata si anume pana in 31 august ca si suplinitor in invatamant. intre timp in luna ianuarie am ramas insarcinata, data posibila a nasterii ar fi: +/- 10 octombrie 2016, as dori sa stiu daca in acest caz as putea beneficia de aceasta indemnizatie? Ma gandesc sa intru in concediu prenatal dar care ar fi data favorabila? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 3 Iunie 2016
Avand in vedere ca aveti c.i.m.pe durata determinata :

C.i.m. va incetarea de drept la expirarea duratei pentru care a fost incheiat - art.56 alin.1 lit.i C.mun. -, situatie in care va puteti inscrie la somaj. Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada acestor concedii, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua de fiecare data la terminarea fiecaruia dintre aceste concedii.

1. Puteti beneficia de somaj, daca indepliniti urmatoarele conditii :
- să aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de anterior înregistrării cererii.
- raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile dvs. In speta, aceasta conditie dvs o indepliniti - incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat este un motiv neimputabil salariatului (art.5 din Normele de aplicare a legii 76/2002).

2. La incetarea c.i.m. , va depuneti actele pentru somaj.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m., daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Actele pentru somaj le veti depune la AJOFM în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

3. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe perioada acestor concedii , plata indemnizatiei de somaj este suspendata, conform art.45 alin.1 lit.g din Legea nr.76/2002, reluarea platii facandu-se la incetarea fiecaruia din acest tip de concediu.

Art. 45 din Legea 76/2002
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Certificatele medicale le veti depune la AJOFM care le va plati, iar cererea pentru acordarea CCC o faceti catre AJOFM, actele de acordare a indemnizatieie aferente le depuneti la Primaria in raza careia aveti domiciliul sau resedinta.


Detalii cu privire la intrarea in somaj si apoi in CCC mai gasiti si aici :
www.avocatnet.ro/content/for...
Nu s-ar putea sa intru în prenatal la jumătatea lui august?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Asadar puteti intra in concediu de maternitate si mai inainte de cele 63 de zile pana la data prezumata a nasterii copilului.

3. - In cazul in care nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj puteti sa depuneti certificatele medicale pentru concediul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Apoi veti putea depune actele la Primarie pentru indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
Vă mulțumesc! Nu o sa pot beneficia de indemnizatie de șomaj deoarece nu corespund prevederilor. Așa ca m-am gândit la soluția aceasta cu prenatalul.
1. In acet caz intrati in concediu de maternitate inainte de a inceta contractul individual de munca (CIM) dupa care depuneti certificatele medicale la CJAS.

2. Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa prezentati la prima depunere de certtificat medical.

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil din contract de munca pe perioada determinata sandragrigore sandragrigore buna ziua,cum pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil daca am contract de munca pe perioada determinata 01 09 2011 01 09 2012 iar eu ar trebui sa ... (vezi toată discuția)