avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se percep penalizarile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se percep penalizarile?

As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot fi percepute acestea.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anaoi75 , utilizator 07:32, 8 Aprilie 2016
Bun, atunci trebuie sa stiti urmatoarele:
- sistemul si regulile de aplicare se elaboreaza de catre comitet, conform art.49 din Legea 230/2007.
- comitetul executiv convoaca AG cu un singur punct pe ordinea de zi si anume: stabilirea coeficientului aplicat, nu mai mare de 0.2% pe zi de intarziere.

Fara acest sistem de penalizare nu se pot calcula penalizari. Se pare ca restantierul dv. stia ceva de nu voia sa le plateasca.
penalizarile trebuie sa fie cuprinse in Statulul propriu; foarte important acest aspect.
Din practica, se pot sterge anumite penalizari in sedinte de adunare generala.
Incercati varianta asta.
Si la acest moment sa-i spunem contabilei sa sisteze calculul penalizarilor?
Oricum va multumesc mult tuturor pentru informatiile oferite. Abia astept sa le comunic colegilor din CEx!
Nu trebuie sa-i spuneti contabilei sa sisteze calculul penalizarilor. Acum su stiu ce atributiunie, cu ce puteri a fost investita contabila dumneavoastra.
Dar, va rog sa cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si o sa gasiti calea de urmat. Chiar daca aici pe forum s-au spus unele adevaruri, baza legala este legislatia. Iar ca sa va usurez sarcina iata ce prevede legea 230/2007:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Asadar nu stabileste acest sistem de penalizari nici contabila, nici adunarea generala, ci comitetul executiv reprezentat de presedinte.
Iar aceeasi lege ne lamureste si conditiile de aplicare a penalizarilor prin acest sistem propriu de penalizari:
Art. 49. -(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.

HG 1588/2007 vine iar cu precizari si repeta parca ceea ce prevede legea poate numai ca sa inteleaga oricine:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Tot HG 1588/2007 precizeaza:
Art. 25. - (1) Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.


Eu nu am gasit nicaieri in legislatia asociatiilor de proprietari ca acest sistem propriu de penalizari ar trebui discutat, dezbatut si stabilit prin hotararea adunarii generale, tot asa cum nu am gasit ca modul de aplicare a penalizarilor ar depinde de decizia contabilului.
Daca mi-a scapat cumva si poate cineva sa indice alte articole din legilstatie care ar prevedea ca sistemul de penalizari nu se stabileste de comitet ci de adunarea generala, rog sa posteze aici si vom castiga impreuna imbogatindu-ne cu aceasta prevedere.
Multumim inca o data.
Vom pune in practica aceste atributiuni ale CEx. Daca restantierul nu se "executa" nici dupa aceasta decizie CEx si doreste sa plateasca numai intretinerea, fara penalizari, urmatorul pas ar fi acestuia sa i se inmaneze o notificare si pasii legali vor curge catre o executare. Acum imi dau seama ca e si in CEx un restantier... tot cu istorie de datornic, din pacate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere scarlet scarlet Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale? Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)