Buna ziua . Am un frate , mai mare decat mine cu 15 ani , ce este bolnav psihic si se afla internat in institutii specifice ale statului ( actualmente se afla intr-un centru rezidential al statului roman , in jud. SUCEAVA ) , de aproximativ 35 de ani in urma ( a mai fost si in alte centre ).Are pensie de boala de 420 lei lunar .Parintii mei au decedat . cel mai recent tata in luna februarie 2016 .Fratele are o fata , ce ii poarta inca numele , adult de peste 30 ani , necasatorita si are loc de munca .Internarea fratelui s-a facut cu foarte multi ani in urma de catre parintii mei .El sufera de schizofrenie de un anumit tip , etc. ... Eu sunt casatorit am trei copii ,nu am loc de munca ( sunt somer neindemnizat inregistrat la camera de munca cu dosar activ ) , lucreaza doar sotia , ce are un venit de aprox 970 lei net lunar ( in conditia in care la calculul net actual are 4 persoane in intretinere .Autoritatile din judet ( apartinand de min. muncii si protectiei sociale ) au dispus efectuarea unor anchete sociale si in cazul familiei mele si a nepoatei ( fratele este divortat de sotie de vre-o 30 ani in urma ) in scopul intentiei acestora ( autoritati ) de a forta plata pana la suma de 602 lei diferenta de la 420 de catre apartinatori rude de gradul 1 si 2 .Puteti sa i-mi spuneti , in cazul meu , se poate dispune plata fortata ( potentiala poprire pe salariul sotiei ) ptr. o parte din aceasta diferenta ( practic eu si familia mea sotie si trei copii nu avem nici o vina fata de aceasta stare de fapt si pe deasupra venitul net pe cap de membru de familie este de sub 200 lei si mai avem si doua rate --ne mai ajutam un pic si cu alocatia de sprijin ) ??? Mi se pare a fi o potentiala impunere absurda ,de abuz .Eu am propria mea familie ( am 43 de ani ) , deabia ne descurcam de pe o luna pe alta si nu am nici un fel de vina ptr. boala cronica psihica ( veche de peste 35 de ani ) a fratelui meu .Va rog din suflet sa i-mi raspundeti la intrebare ,pur si simplu i-mi vad amenintata financiar familia si copii .:(
MULTUMESC FOARTE MULT PTR. RASPUNSURI ( cred ca sunt ceva mai linistit ) !!! ( problema ar fi ca , in trecut au mai incercat parintii ( acum decedati ) sa-l ia acasa dar nu au reusit deloc ( sub nici o forma ) sa il faca sa-si ia medicamentele asa ca dupa vre-o doua trei saptamani ,cand dispare si ultima farama de medicament din organism se dezlantuie " dezastrul " adica are manifest. specifice bolii , de unele ori foarte violente si in acelasi timp persoana devine aproape imposibil de a mai putea fi moderata ,ponderata , etc. ... are pornirea de a distruge lucruri ... s.a.m.d. .
În situația descrisă de dumneavoastră, se pare că locul lui este pecetluit la un sanatoriu.
Dacă acasă refuză să ia medicația, e necesar să viețuiască într-un centru specializat unde să fie supravegheat și monitorizat non-stop.
Nu mai stiu exact cat e inxemnizatia, ca e 234, ca e 270 e totun drac. Iar daca va ganditi ca il incadreaza in grad de handicap si da diferenta de bani la sanatoriu din indemnizatie, va inzelati. Se suspenda plata incemnizatiei cat e in grija statului.
272 de lei este începând cu Ianuarie-2015, în 2016 a rămas înghețată indemnizația.
Indemnizația este a titularului, ziceam însă dacă ar fi o posibilitate legală prin care această indemnizație să-i meargă direct în contabilitatea spitalului cum îi merge pensia de invaliditate.
Nu știu exact cum prevede cadrul legal în astfel de situații, dar un lucru știu că încadrat și într-un grad de handicap grav sau accentuat, ar avea asigurare medicală 100%, ar fi încadrat în rândul bolnavilor cronici care sunt internați definitiv, adică pe viață.
Legal are dreptul de a beneficia cumulat de pensie de invaliditate și de indemnizație de handicap grav sau accentuat.
Chiar dacă nu-i dă indemnizația pentru că este internat cronic, gradul de încadrare rămâne.
Să se intereseze familia la DGPPH (Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap).
Daca i s-ar fi platit indemnizatia de handicap si atunci cand este internat ( cand este in grija statului ) evident problema diferentei era rezolvata ( indemnizatie plus 80 % din pensie de boala < deocamdata asa prevede legea sa li se poata retine max. 80 % din pensie , asa mi-au spus de la centru , lucrandu-se in prezent la posibilitatea de a li se retine 100 % din suma .. > ) rezultand o suma in zona a 600 lei ( zona plafonului minim impus de stat de 602 ).Insa , precum mi-a spus d-na directoare a centrului , indemnizatia de handicap nu se acorda pe perioada cat este in centrul rezidential de stat ( mi-a spus ceva de genul ca statul nu plateste de doua ori ....) si de aceea ei cauta solutii de " orice fel " ptr. a acoperi diferenta ( daca as fi fost substantial mai instarit cred ca as fi acceptat voluntar sa platesc eu aceasta diferenta insa deocamdata sunt la foarte mare distanta de a putea face acest lucru si deocamdata , firesc fiind , prioritatea mea si a sotiei sunt in primul rand cei trei copii ) .