avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA sistem real - Plata CAS SI CASS se trece in ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA sistem real - Plata CAS SI CASS se trece in registrul de incasari si plati?

Sunt PFA in sistem real. Nu am angajati.
Plata CAS SI CASS se trece in registrul de incasari si plati?
Plata CAS este cheltuiala deductibila?
Dar plata CASS este cheltuiala deductibila?
Cel mai recent răspuns: costicul , utilizator 14:33, 18 August 2016
Platile aferente CAS si CASS se trec in RJIP . Deducerea cheltuielilor reprezentȃnd contribuțiile sociale obligatorii va fi efectuată de Administratia fiscala la recalcularea venitului/pierderii nete anuale.

Multumesc, deci inteleg ca trec plata CAS si CASS in RJIP

Partea a doua a frazei nu am inteles-o: "Deducerea cheltuielilor reprezentȃnd contribuțiile sociale obligatorii va fi efectuată de Administratia fiscala la recalcularea venitului/pierderii nete anuale."

Deci cand fac in RJIP totalul pe 2015 calculez asa:
-> totalul incasarilor
-> totalul platilor (care includ si platile CAS si CASS)

=> si apoi fac diferenta intre cele doua, care va reprezenta venitul net pe care il raportez la finante prin declaratia 200....nu?
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
DianaGherea, utilizator
Acea parte a doua a frazei,se refera la operatiuni efectuate incepand cu anul 2016. Pentru anul 2015,venitul net trebuia sa se determine in baza Registrului de evidenta fiscala(prevazut la art.48 pct.(8) si (9) din Codul fiscal pe anul 2015,cat si in cel din 2016),ce nu a aparut nici pana la aceasta data. In aceste conditii venitul net anual(pentru neplatitorii de TVA)se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate. Cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru salariati si contribuabili...sunt prevazute la art.48 pct (5) lit.j),ca fiind deductibile .Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate sumele ce se trec in RJIP sunt deductibile,de aceea cele care sunt nedeductibile nu se iau in calcul la stabilirea venitului net(se scad din totalul platilor din RJIP).
Sa intelegem ca plata cas si cass nu se includ in cheltuieli sau da?
Pentru DianaGherea: In niciun caz nu se preiau asa simplu totalurile din acel registru si se trec in d200. Acolo e posibil sa apara, ca de exemplu o serie de cheltuieli care sunt deductibile limitat sau nedeductibile.
Le treceti in rjip platile facute in timpul anului pentru cas si cass dar e valabil si ce vi s-a scris de catre trutanmarian ca acestea vor fi recalculate de catre cei de la finante dupa ce veti depune d200 cu realizarile concrete, nu cele estimate fata de care ati facut platile la cele doua contributii sociale, anticipat in timpul anului.

Alte discuții în legătură

Cas si cass sunt cheltuieli deductibile la pfa? monica195 monica195 Buna ziua puteti sa-mi spuneti la un PFA CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile, se scad din profit ca,cheltuieli ? (vezi toată discuția)
Calcul cas, cass si impozit adela1964 adela1964 Pe langa veniturile realizate din salar, mai realizez venituri din activitati independentente (agent asigurari), in valoarea de 300 - 500 ron/luna. Cum se ... (vezi toată discuția)
Completare registrul incasari si plati ionelastr ionelastr In cazul unui pfa,in registrul incasari si plati la rubrica plati pot fi trecute si platile la sanatate si pensie? Acestea se scad din venitul brut? (vezi toată discuția)