avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program vizita minor

buna ziua! am divortat de curand ,amiabil si fara multe discutii la tribunal insa nu am stabilit un program de vizita al minorului in varsta de 7 ani...eu mi am schimbat domiciliul in alt oras iar fosta sotie nu ma lasa sa iau copilul la actualul domiciliu ,macar cateva zile in vacante,pe motive numai de ea stiute.Cum procedez sa iau copilul si la mine in vacante?incalc vreo lege sau ceva de genul.....va rog sa ma ajutati cu un sfat! Va multumesc!!!
In situatia in care nu exista posibilitatea intelegerii cu mama minorului, atunci singura varianta ramane formularea unei actiuni privind stabilirea relatiilor personale cu minorul.
Aveti mai jos textele de lege care prevad dreptul dvs. de a avea relatii personale cu minorul.

Art. 262 c.civ.
Relaţiile dintre părinţi şi copii
..............................................
(2) Copilul care nu locuieşte la părinţii săi sau, după caz, la unul dintre ei are dreptul de a avea legături personale cu aceştia. Exerciţiul acestui drept nu poate fi limitat decât în condiţiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, luând în considerare interesul superior al copilului.

Art. 401 c.civ
Drepturile părintelui separat de copil
(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

Art. 17 Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
.............................................

Probe:- inscrisuri, martori, interogatoriul paratei, ancheta psihosociala.
Avand in vedere ca minorul are varsta de 7 ani ( sub 10 ani ) nu este obligatorie ascultarea, insa pentru motive temeinice instanta poate incuviinta ca acesta sa fie ascultat.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Autoritatea parentala comuna implica conflictul de interese intre reprezentantii legali egali, in ceea ce priveste minorul. Acest aspect se rezolva NUMAI prin curator.
Actiunea de legaturi personale va are pe dvoastra ca parte procesuala activa si pe minor ca parte procesuala pasiva, voi doi fiind beneficiarii dreptului cerut.
multumesc!
Domnule Ajutcopiii, nu vad ce diferenta este intre drept de vizita si legaturi personale, extinse sau restranse, verzi ori uscate.
Legea actuala le spune legaturi personale, legea veche le spunea vizite, oamenii de rand care adreseaza o cerere instantei de judecata pot sa-i spuna oricum, drept la vacanta cu copilul sau timp liber cvu copilul sau cum or vrea.
Instanta e obligata sa incadreze la temeiul legal corespunzator, care este... relatii personale. Nu exista termenul de extins sau restrans, sunt relatii personale.

Nu conteaza cum ii spuneti atata timp cat propuneti un program corect pentru copil, care nu-i e obositor acestuia, care tine seama de programul lui de scoala, de vacante, de nevoia copilului etc.
Din punctul meu de vedere, mutarea dv. in alt oras a fost o greseala raportat la nevoile copilului de tata. Parerea mea. Nu va judec, fiecare isi cunoaste prioritatile si probabil nu v-a fost usor, insa un copil are nevoie de o figura materna si una paterna in mod constant, de cateva ori pe saptamana, curent, nu o data la doua saptamani... Depinde si cat de departe sunteti acum de copil si cum anume puteti substitui... vizitele.
Doamna AVLIL, chiar NU AVEȚI DREPTATE, e foarte mare diferența între drept de vizită și drept la legături personale.
LEGĂTURILE PERSONALE reprezintă ACCESUL la minor și ACCESAREA minorului.
Dreptul de vizită, se rezumă numai la vizite, adică la a vizita minorul strict la domiciliul mamei și atât, fără nici un drept DE ACCESARE al copilului.
Dreptul la vizită nu permite nici măcar să iei copilul de mână și să-l scoți la plimbare în afara locuinței mamei.
Dreptul la LEGĂTURI PERSONALE înseamnă ACCES și ACCESARE, drept de găzduire a minorului la domiciliul părintelui nerezident, luarea acestuia în concediu la munte, mare..., CEEA CE reprezintă mult mai extins decât o simplă vizită.
Dacă ceri vizită fără ACCES și ACCESARE A MINORULUI, riști să primești doar câteva ore de vizită la locuința mamei copilului și atât.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
ContSters379576, utilizator

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca in comun anka564 anka564 Am divortat iar sentinta civila spune ca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun. Nu s-a stabilit nici un program de vizita..nu s-a facut ... (vezi toată discuția)
Drept de legaturi personale cu copilul Ana-Maria8686 Ana-Maria8686 Bună seara , Nu știu cum să încep dar am mai multe nelămuriri în legătură cu problema în care mă aflu : Menționez : 1 . am fost ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)