Curator nu se numește în procesele cu autoritate părintească.
Aveți însă dreptul de a cere.
Curatorul oricum nu ar proteja nimic în acest proces referitor la minor.
Se poate numi curator pentru partea lipsa pârâta de pilda.
Se poate numi curator dacă ambii parinti vor pierde drepturile cu privire la minor sau o parte din ele în contradictoriu cu statul.
Adică când urmează sa le fie luat copilul.
Ajut_Copii a scris:
Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil este un mijloc juridic temporar şi subsidiar al ocrotirii minorului.
Art. 150 din NCC - Cazurile de numire a curatorului special:
(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.
Care este momentul procesual când unul dintre părinți poate cere instanței numirea unui curator, care să-l reprezinte pe minor în litigiul dintre părinți, privind stabilirea exercitării AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI, și al programului de LEGĂTURI PERSONALE ale copilului minor cu părintele nerezident`?
Care sunt avantajele minorului, să fie reprezentat în instanță de către un curator`?
Există și dezavantaje`?
Poate instanța, să găsească motive de respingere a numirii unui curator pentru minor`?
Cum protejează curatorul, interesul superior al copilului pe timpul procesului dintre părinții acestuia`?