Bună ziua.
Vă reţin atenţia cu următorea speţă:
Am fost angajatul unei bănci care m-a concediat în 2011.
În 2011, am dat banca în judecată, procesul fiind judecat la Iaşi.
După ce am câştigat la Tribunal, fiind reangajat şi plătindu-mi-se toate drepturile salariale aferente, am pierdut la Curtea de Apel.
După doi ani, în septembrie 2015, banca, cu sediul central în Bucureşti, introduce cerere de judecată la Tribunalul Iaşi, prin care cere înapoierea banilor, plus dobânzile aferente.
Într-un termen din această lună, Tribunalul Iaşi declină competenţa de teritorialitate a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.
M-am uitat în Noul Cod de Procedură Civilă şi acolo scrie că, în general, aceste cauze se judecă la domiciliul pârâtului. Prin urmare, la Iaşi, domiciliul meu.
Ce părere aveţi? Unde ar trebui să se judece cauza?
Mulţumesc.
Stimate domn,
1. Banca a vrut sa scape de dvoastra intr-un mod in care era exonerata de compensatoriile din CIM. Corect?
2. Ati atacat decizia bancii si ati castigat pe fond. Ca atare banca, cuminte, v-a reintegrat dar tot a scapat de dvoastra, acordandu-va si compensatoriile. Ppun ca aceasta decizie nu ati mai atacat-o.
3. Surpriza in apel (definitiv si executoriu), instanta ii da dreptate bancii cf 1
4. Ca atare banca se intoarce impotriva dvoastra cerand inapoi, cu dobanda legala, tot ceea ce ati incasat nemeritat, inclusiv compensatoriile daca prima decizie de concediere (dovedita in final corecta) nu presupunea aceasta compensatie.
5. Prin actiunea care va ingrijoreaza, banca isi va obtine titlu executoriu pe creanta pe care o reclama sau, ma rog, pe ceea ce va considera instanta.
6. Aveti posibilitatea sa restituiti de buna voie, cf hotararii instantei, sau va veti supune executarii silite demarate de banca.
Ref declinarea de competenta, haideti sa vedem motivarea! Ok?
Luati in calcul ca dosarul nu pleaca de la Iasi la Buc fara motivarea declinarii. Apoi ajunge la Tribunalul Bucuresti pe Sectia VIII Conflicte de munca, la care nu vad un termen mai scurt de 6 luni ptr prima infatisare.
Vă mulţumesc, expunerea dumnevoastră este foarte exactă şi se pliază cam pe ceea ce credeam şi eu...
vă mai reţin atenţia cu o încă problemă, cu mulţumiri anticipate.
valoarea drepturilor care trebuie returnată este destul de mare, de circa 140.000 de lei.
în prezent, am un venit lunar scăzut.
în schimb, am două credite, chiar la banca unde am lucrat, prin care am cumpărat două imobile.
ei pot să se îndrepte cu executarea asupra acestor imobile, atâta vreme cât plătesc ratele la timp? practic, creditele sunt în derulare...
vă mulţumesc...
Creantele executorii de peste 10.000Eur se pot executa si prin valorificare, nu numai prin poprire. Cam pana aici am putut sa bat. Restul e socoteala bancii cu averea dvoastra.
Cu stima
Mai am o ultima intrebare.
De la ce data se calculeaza prescriptia in acest caz?
Sentinta Curtii de Apel, prin care a fost anulata decizia Tribunalului, a fost data in 29.11.2013.
Banca a introdus cererea in instanta pentru recuperarea sumelor datorate in august 2015.
Termenul prescriptiei de 3 ani de la ce data incepe a fi calculat?
Multumesc mult.
Datoria dvoastra de principiu s-a nascut odata cu Hotararea Curtii de Apel. Banca a intrerupt termenul in cursul celor 3 ani, revendicand datoria in aug 2015. De atunci curge un nou termen de prescriptie. In final banca va obtine un titlu executoriu nou in care datoria dvoastra va fi certa lichida si exigibila. Pe acela il va pune, eventual, in executare. Nu aveti nicio sansa de prescriere/ Prescriptia este un drept care se acorda debitorului, atunci cand creditorul pare neinteresat in colectarea datoriei.
Inca ceva: aveti grija la taxa de timbru si cheltuielile de judecata, urmand ca dvoastra sa le rambursati in cazul in care banca isi castiga creanta.