avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reziliere contract de inchiriere

Sunt proprietarul unui imobil pe care am dat in chirie unei firme care are in prezent si sediul social pe adresa respectiva.
De 4 luni nu si-a achitat datoriile catre mine, pe data de 1 iunie i-am predat o notificare in care am cerut ca in termen de 30 de zile sa-si achite datoria, in caz contrar consider contractul reziliat si revoc dreptul de a folosi adresa ca adresa sediu firma. Aceasta notificare a fost semnat si stampilat de adminitratorul societatii.
Firma nu si-a achitat datoriile si nici nu mai foloseste suprafata inchiriata.
Intrebarea mea ar fi: pot sa depun la ORC aceasta notificare si sa semnez contract de inchiriere cu o alta firma?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:57, 6 August 2009
In opinia mea, puteti deja inchiria spatiul unei alte firme,anuntand, desigur, in prealabil rezilierea contractului vechiului chirias, precum si ORC.
Notificarea nu are valoarea unui act de reziliere a contractului de inchiriere. Acest contract poate fi reziliat numai prin acordul partilor sau prin instanta.
Astfel, daca doriti sa evitati un litigiu de reziliere a contractului de inchiriere, cautati-l pe administratorul firmei cu care ati incheiat contractul si incheiati un act aditional la contract în care sa stabiliti rezilierea contractului de la data de .........., data la care chiriasul se obliga sa evacueze sediul, inclusiv obligatia chiriasului de a notifica la ORC schimbarea sediului la o alta adresa. In acest act aditional veti stabili sumele de bani datorate si neachitate cu titlu de chirie, precum si datoriile neachitate de chirias pentru utilitati, facand referire si la garantia pe care ati incasat-o initial de la acesta (modalitate si termen de restituire sau de folosire a sumei pentru achitarea datoriilor chiriasului - chirie sau utilitati).
In cazul in care nu ajungeti la o intelegere cu acest chirias pentru incheierea actului aditional, este necesar sa introduceti o actiune in instanta prin care sa solicitati rezilierea contractului de inchiriere pentru motivele enuntate si concomitent si evacuarea acestuia, cu plata de despagubiri care constau in neplata chiriasului a chiriei si/sau a utilitatilor.
Numai dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti de reziliere a contractului si de evacuare a firmei sau dupa incheierea actului aditional mai sus mentionat, semnat de chiriasul - agent economic - puteti depune o copie legalizata de pe hotarare/act aditional la ORC pentru a notifica schimbarea sediului social al firmei la o adresa necunoscuta, deoarece acesta a fost evacuat de la sediul declarat la ORC. ;)
in mod normal, puteti deja inchiria spatiul unei alte societati comerciale.
insa aceasta nu va putea sa isi declare sediul social la aceasta adresa intrucat inca figureaza firma care nu v-a platit chiria.
pentru a radia sediul acestei firme trebuie intr-adevar ori sa incheiati un act aditional de reziliere cu administratorul ei ori sa ii dati in judecata pentru constatarea rezilierii contractului de inchiriere. daca doriti sa le cereti si plata chiriei restante trebuie mai intai sa ii convocati la o conciliere.
in orice caz probabil ca ar trebui sa apelati la un avocat
cora2006 a scris:

Notificarea nu are valoarea unui act de reziliere a contractului de inchiriere. Acest contract poate fi reziliat numai prin acordul partilor sau prin instanta.
...
In cazul in care nu ajungeti la o intelegere cu acest chirias pentru incheierea actului aditional, este necesar sa introduceti o actiune in instanta prin care sa solicitati rezilierea contractului de inchiriere pentru motivele enuntate si concomitent si evacuarea acestuia, cu plata de despagubiri care constau in neplata chiriasului a chiriei si/sau a utilitatilor.

Oare asa sa fie??? POsibil, dar eu tind sa cred ca in acel contract de inchiriere exista si o clauza privind rezilierea unilaterala in caz de neplata a chiriei pentru un anumit numar de luni.
Daca doriti recuperarea chiriei restante plus penalitati de intarziere plus dobanda legala conform OG 9/2000 va trebui, intradevar, sa va adresati instantei.

In plus, puteti sa instiintati ORC printr-o aresa privind rezilierea unilaterala a contractului solicitand de asemenea, punerea in vederea a societatii privind lipsa sediului social, ceea ce in temeiul art 237 alin. 1 lit c) din Legea 31 - Legea societatilor comerciale,
art 237 "(1)La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
...
c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscută;"

Eu apreciez că pînă şi în cazul existenţei unui pact comisoriu expres de gradul IV este necesară o acţiune în instanţă pentru constatarea rezilierii de plin drept. În cazul în care cocontractantul nu recunoaşte pretenţiile celui cu care a contractat, singura cale de soluţionare este instanţa de judecată.

Pe de altă parte, nu văd cum ar putea închiria spaţiul unei alte societăţi fără să-i asigure şi folosinţa spaţiului, folosinţă asupra căreia proprietarul nu poate dispune înainte de evacuarea chiriaşului actual.

Nici notificarea ORC nu este o soluţie. Nu văd cum ar putea judecătorul delegat să accepte o asemenea notificare din partea locatorului pentru a stabili că societatea în cauză nu mai are sediu social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea sediului social al unei firme care a disparut Turcanu Turcanu Am inchiriat apartamentul unei firme,care si-a inregistrat sediul social la adresa apartamentului.Acum citeva luni firma a fugit din apartament si nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere relu miclut relu miclut Este vorba despre un spatiu inchiriat de mine persoana fizica unei firme pentru folosinta .La plata chiriei s-a acumulat o restanta a platii pentru sase ... (vezi toată discuția)
Intrebare, contract de inchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de proprietar am dat in chirie un spatiu in baza unui contract de inchiriere. In ultima ... (vezi toată discuția)