avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Intrebare, Contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Intrebare, Contract de inchiriere

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
In calitate de proprietar am dat in chirie un spatiu in baza unui contract de inchiriere. In ultima perioada chiriasul nu a mai achitat chiria dar nici nu mai foloseste spatiul. Contractul este in vigoare, are ca si clauze rezilierea cu un preaviz de 30 de zile si rezilierea pe motiv de neplata a chiriei.
Avand in vedere ca nu mai foloseste sau cel putin nu mai locuieste in spatiul respectiv nu stiu cum sa-l anunt despre intentia mea de reziliere a contractului, m-am gandit sa-i trimit prin posta actul aditional de reziliere a contractului dar nu stiu daca i-l va accepta si daca ar fi valabil semnat doar de catre mine.
In situatia in care nu voi reusi sa-l contactez si el nu va mai plati chiria sunt obligata sa-i pastrez la dispozitie in continuare spatiul pana la expirarea contractului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:07, 4 Noiembrie 2009
daca chiariasul continua sa plateasca, nu vad motivul pentru care ati dori sa reziliati contractul..:-/ Puteti sa-l notificati de intentia dv.de reziliere unilaterala, daca acest lucru este posibil din punct de vedere al clauzelor de reziliere unilaterala inscrise in contract.Daca nu aveti astfel de clauze, trebuie sa aveti si acordul chiriasului.Daca le aveti, analizati-le cu atentie si procedati in consecinta.
Transmiteti notificarea prin care reziliati contractul de inchiriere pentru neplata chiriei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ,la adresa care este trecuta in contractul de inchiriere.
Va multumesc pentru raspunsuri. Desigur ca daca va plati nu am motive sa doresc rezilierea dar deocamdata nu a mai platit si nici nu reusesc sa-l contactez. Dupa ce o sa-i trimit notificarea pot sa intru in spatiu, sa-l inchiriez la altcineva sau trebuie sa astept sa apara si chiriasul sau care este procedura? Nu vreau sa am probleme ulterior.
Prin notificarea recomandata veti putea rezilia contractul unilateral, daca aceasta clauza este stipulata in contract. Atentie la preluarea spatiului in conditiile in care chiriasul este posibil sa detina bunuri personale. Este bine sa-l notificati prin recomandata si sub aspectul incheierii unui proces verbal de predare-primire a spatiului. O evacuare in alte conditii ar putea sa trebuiasca sa implice doar hotarare judecatoreasca urmata in cel mai trist caz de evacuare.
daca in contractul de inchiriere este stipulata clauza de reziliere unilaterala a contractului, at. puteti proceda ca atare.
in acest sens, il puteti notifica prin scrisoare recomandata , ca, incepand cu o anumita data indicata de dvs., contractul se va rezilia.
de asemenea, stabiliti ca la data rezilierii contractului, dansul sa fie prezent in imobilul inchiriat , in vederea incheierii procesului -verbal de predare-primire .
daca doriti recuperarea sumelor datorate de catre chirias cu titlu de chirie, puteti investi instana de judecata cu o actiune in pretentii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chiriasi cipriangnt cipriangnt Am nevoie de un sfat de la cineva competent. Vreau sa evacuez niste chiriasi rau platnici la intretinere. Am semnat cu ei doar un contract prin agentia ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere bf03 bf03 Sunt proprietarul unui imobil pe care am dat in chirie unei firme care are in prezent si sediul social pe adresa respectiva. De 4 luni nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)