avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligarea la tratament medical
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligarea la tratament medical

O persoană într-o stare emoțională dificilă (persoană singură, în vârstă, divorțată recăsătorită cu copii și din prima căsătorie, nu doar din a doua, cu copil și nepot pec are îl iubea mult plecați în străinătate, în plus și cu probleme cu alcoolul) cauzează în mod continuu șicanări, apelând telefonul 112 pentru lucruri obiectiv minore (dar subiectiv deranjante pentru ea) și făcând plângeri pentru chestiuni imaginate (cum ar fi că cineva a lăsat poarta deschisă cu intenția de a lăsa persoane neautorizate să pătrundă). Lucrurile pe care le face nu sunt grave, dar sunt foarte deranjante căci apare poliția în mod constant. În plus, pare a fi vorba de contagiune căci în urmă cu câțiva ani, o altă persoană, prietenă cu aceasta, făcea exact aceleași chestiuni (chemat poliția constant), pretinzând că aude zgomote pe care ceilalți nu le auzeau și făcând plângere pentru că ceilalți își spălau mașina.

Codul penal oferă posibilitatea luării de măsuri de siguranță „şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.” (art. 107, alin. (3)), măsuri care includ obligarea la tratament medical și internarea medicală.

Care ar fi calea de a ajunge la obligarea la tratament medical fără ca persoana să fie pedepsită? Plângerea penală? Poate procurorul să dispună realizarea unei expertize medicale în urma căreia să rezulte că persoana are nevoie de psihoterapie sau chiar de tratament psihiatric? De ce are nevoie ca să fie convins de necesitatea unei expertize? Un astfel de tratament ar putea să ajute, detensionând mediul în care se trăiește.
Ceea ce doriti dvs. este posibil numai in conditiile Legii nr 487/2002 -Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice

Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza numai in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.
Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de lege ContSters396991 ContSters396991 ”Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate [b]incercarile de internare voluntara[/b] au fost epuizate.” Internarea realizată prin ... (vezi toată discuția)
Modificări la legea sănătății mintale și a protecției ... Nu-i CAPTCHA, nu-i persoană Nu-i CAPTCHA, nu-i persoană Modificări la Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice Articolul 5 b1) prin persoană cu dizabilități psihice se ... (vezi toată discuția)
Intenare in spital bolnav psihic ella2010 ella2010 va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda pentru a interna un bolnav psihic [Bipolara] intr-un centru de boli cronice. ,familia nu-l mai poate stapani si nu ... (vezi toată discuția)