avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen prescriptie infractiuni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen prescriptie infractiuni

Vreu sa fac plangere penala pentru delapidare si gestiune frauduloasa. Un avocat mi-a spus ca gestiunea frauduloasa se prescrie in 2 luni de la aflarea faptei, dar eu am gasit in codul penal doar termene de ordinul anilor. Poate nu am gasit varianta valabila a codului penal...
Cum e corect?
Cel mai recent răspuns: atlantiana , utilizator 22:58, 6 August 2009
Cred ca este vorba despre termenul de depunere a plangerii prealabile ... care este de 2 luni de la data de cand ati cunoscut cine este persoana care a savarsit infractiunea.
Gestiunea frauduloasa art.214 C.penal ; delapidarea art.215 indice 1 C.penal.
Termenul de introducere a plangerii penale prealabile cf.art.284 Cod.proc.penala este de 2 luni de cand persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Delapidarea nu este conditionata de introducerea plangerii prealabile.
Iar pentru a putea fi acuzat de Gestiune frauduloasa puteti invoca faptul ca ati aflat de mai putin de 2 luni.
Consultati un avocat pentru mai multe detalii.
Succes.
Cu privire la gestiunea frauduloasa, daca s-a priciniut o paguba unei persoane cu ocazia administrarii ori conservarii bunurilor acesteia, bunurile fiind proprietate privata si care sa nu fie in parte sau in intregime in proprietatea statului, se poate introduce o plengere penala in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului. Delapidarea poate fi savarsita doar de catre functionari si nu este necesara vreo plangere prealabila, cu alte cuvinte se poate urmari si din oficiu. Vis-a-vis de prescriptie (cauza de inlaturare a raspunderii penale cu exceptia infractiunilor contra pacii si omenirii), aceasta este reglementata de art. 121-130 C. pen. unde intr-adevar termenele pot ajunge si pana la 15 ani - insa cu siguranta nu la prescriptie va refereati, ci la termenul de introducere a plangerii penale. Mult succes!
Va multumesc pentru raspunsuri.
Pentru denunt calomnios exista termen de depunere a plangerii penale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot oare sa-mi optin dreptul in tara asta? melinte adrian melinte adrian in urma cu 15 ani prin metoda MEBO mama mea alaturi de alti colegi au cumparat actiuni la intreprinderea care lucrau, ele doua obtinind 19.5 % din actiunile ... (vezi toată discuția)
Pt furt se face plangere prealabila?? OANA GORAN OANA GORAN pt infractiunea de furt ex agent a luat banii de la client si nu i-a returnat in totalitate in caserie. merge pe plangere penala?? dar plangerea se introduce ... (vezi toată discuția)