avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident, cerere permis pana la solutionarea dosarului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident, cerere permis pana la solutionarea dosarului

Pot face vreo cerere sa iau permisu pana la solutionarea dosarului daca mi sa intocmit dosar penal in urma unu accident cu victima?mentionez ca sunt sofer de meserie si am nevoie mare de permis...
Pana la finalizarea dosarului, fie la parchet sau in instanta, doar cu dovada aveti dreptul sa conduceti, dovada care se prelungeste lunar.
Puteti formula cerere pentru prelungirea dreptului de circulatie la parchet, in cursul urmaririi penale, sau la instanta in faza de judecata. Daca cererea dvs va fi admisa, ordonanta procurorului sau incheierea data de instanta prin care s-a admis prelungirea dreptului de circulatie va tine loc de dovada.

Art. 111 din OUG 195/2002
Alin. (1)
Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
Alin. (4)
Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
Alin. (6)
La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
Buna ziua.
In luna iunie 2022 am avut un accident, in care am fost lovita de un alt autoturim care nu s-a asigurat la angajarea in depasire, eu fiind deja in depasire,in urma loviturii m-a aruncat pe trotuar si am agatat un pieton,el fugind de la locul accidentului.Politia l-a descoperit imediat,a fost chemat la locul accidentului , a fost testat si gasit cu alcolemie, iar eu nu stiu cum am gasita pozitiv la drog (am 54 ani si nu m-am drogat si nici nu o sa o fac vreodata), drept pt care mi-au retinut permisul fara drept de condus pana la rezultatul analizelor .
Au trecut deja 4 luni si cred ca vor mai trece multe luni pana la rezultatul analizelor,intrebarea mea este daca depun la parchet cerere pt a-mi da dreptul de a conduce in baza unei dovezi (care sa se prelungeasca lunar) credeti ca pot obtine acest drept?Depind de aceasta dovada de circulatia deoarece am serviciul in afara Bucurestiului si imi este foarte greu sa ajung,nevrand sa-mi pierd serviciul.
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.
Aveti dreptul sa depuneti, dar practica este in sensul de respingere a unei astfel de cereri in cazul in care se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 336 alin. 2 C.p.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va mulțumesc pt răspuns și cum pot rezolva, ca deocamdată pana la ieșirea rezultatului eu am prezumția de nevinovăție și mai ales ca accidentul nu a fost produs de mine.

Alte discuții în legătură

Inculpat art 184 cp elenamuscalu elenamuscalu inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul? (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Art. 336 vazut de oug 195/2002 reactualizat mihai2015a mihai2015a Poate fi solicitata prelungirea dreptului de a conduce, conform OUG 195/2002, art. 111, chiar si in cazul unor infractiuni prevazute de art. 336 NCP? (vezi toată discuția)