avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anchetele sociale in cazurile de divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anchetele sociale in cazurile de divort cu minori

As avea cateva intrebari pe tema anchetelor sociale
- care sunt articolele din codul civil care se refera la aceste anchetele sociale
- sunt anchetele sociale obligatorii in cazurile de divort, chiar si cele efectuate la notar?
- cine poate efectua aceste anchete sociale, daca parintii locuiesc pe teritoriul Romaniei
- cine poate efectua aceste anchete sociale, daca unul dintre parinti locuieste in strainatate?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:58, 13 Octombrie 2021
Buna ziua,
Ancheta sociala se efectueaza de catre autoritatea tutelera din primaria pe raza careia se afla domiciliile.
Sunt obligatorii in dvort pentru ca instanta sa incredinteze in cunostinta de cauza minorii.
Buna ziua.

Dar in cazul in care aceasta autoritate tutelara nu exista? In cazul de fata unul dintre parinti se afla in strainatate, in Statele Unite mai precis.
In cazul desfacerii casatoriei pe cale judecatoreasca - art 396 al.1 c.civ.
Art. 396
Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
.................................
In cazul desfacerii casatoriei pe cale notariala- art 375 al.2 c.civ.
Art.375 al.2
..................................
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

2.Da, sunt obligatorii.
3.Autoritatea Tutelara.
4.Similar prin procedura comisiei rogatorii.



Multumesc frumos, incep sa inteleg cate ceva.

Ce e aceea o comisie rogatorie? Si cine poate face parte din ea? Poate sa aibe doar un singur membru? Trebuie mai multi membrii?
Comisie rogatorie înseamnă efectuarea unor operaţiuni de către serviciile similare a statelor cu care Romania are parteneriate. De exemplu, un interogatoriu sau ancheta psihosocială. De obicei, merg 2 inspectori.

Alte discuții în legătură

Divort cu minor la notar Stoica Ana Stoica Ana Se poate desface o casatorie la notar daca sotii nu detin bunuri comune si cad de acord in privinta minorilor, respectiv, unul sa aiba tutela, celalalt sa ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.375 din Noul Cod Civil:,,Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi ... (vezi toată discuția)
Depunere acte divort fata stirea celuilalt sot- divort pe cale notariala Suruianu Suruianu Buna ziua!Exista posibilitatea ca unul din soti sa depuna actele de divort fara stirea celuilalt la un notar??In cat timp ar trebui sa vina citatia acasa?? (vezi toată discuția)